Cu lexicul la soare ©

Fac mâna la ochi şi-mi las viitorul să se desfăşoare aidoma copacului. Un soare alb şi rotund ca un scuipat după o halbă de bere, mi s-a lipit în creştet.

Cu aura lui de călăuză acest soare nu ştie altceva decât să ne topească vieţile. Viaţa e ca zăpada…

Zeitate supremă în majoritatea religiilor vechi ale Pământului, se poate spune că Soarele este un flăcău curat care, din gelozie, a azvârlit cu balegă în faţă Lunii, s-o urâţească şi s-o umple de pete. Gelozia înseamnă recunoaşterea co-dependenţei…

Apoi seara a mâncat bine, înfulecându-ne orizontul.

Câteva cuvinte vechi, româneşti, transpirate de prin tradiţii, mă locuiesc încăpăţânate, gata să-mi arate ele că soarele nu e bun doar ca să coacă dovlecii.

PRINSOARE  are compunere cu sens logic.

Prin – soare. Jurământul se făcea din vremuri imemoriale, invocând Soarele aşa cum romanii invocau pe Marte sau pe Saturn. Mai mult, prinsoare exprimă o promisiune, un pariu care se face după ritualuri bine stabilite.

Chiar JURĂMÂNT este acel cuvânt, compus şi el, ce ne descrie modul în care se face ritualul în cauză, modul în care se jurã. Jur – a – man – t. În preajma unui om (man) se trage un cerc indicat de particula (jur), deci de jur-împrejur. Astfel tot ce se prinde în a îndeplini promisiunea este legat de acesta.

Acuma, noi ştim că în realitate cercul se sparge şi jurămintele făcute ieri, astăzi convenim cu toţii că trebuie să le considerăm nule sau bule…

Că tot am zis de cerc, ÎN – CERC şi ÎN – JUR continuă învârtitul jocului nostru. Sensul de blestem, de a face farmece al lui înjur demonstrează că şi energia negativă poate sta bine-merçi, într-o sferă, că este ciclică şi că-ţi trăzneşte cu sfera-n moalele capului ca la un iubitor de semeni ce te afli.

Cuvintele astea mai au, off !, şi plural.

Ei bine chiar şi pluralul cuvântului jurământ ne spune că aceste  jur – a – minte ar fi necesar să se facă după o profundă meditaţie, cu MINTE mai ales…

Cu – minte, în limba română are sensul de înţelept.

Înţeleptul cică e liniştit, meditativ, în contemplare şi înţelegere superioară asupra dedesubturilor şi nu hăhăie retribuit după buget, la consiliere, dimpreună cu capul de pe umerii ţării…

Soarele este vara femeie şi iarna bărbat.

El ne atrage atenţia prin cuvântul O – ra – col . Ra, zeul soarelui la egipteni, face aici legătura cu timpul şi calcularea viitorului.

Dacă-l scoatem pe ra cuvântul o – col  indică locul unde se află soarele. Este ştiut că astrologii şi mai cu seamă astroloagele care ne tăvălesc prin tot felul de hărţi bietele date personale şi mărunte, calculează viitorul ca funcţie a traiectoriei solare.

Din aceeaşi familie de vorbe fierbinţi face parte şi O – RA. Adică Ra, soarele, tocmai ce ne-a arătat cât de natural şi de cerc este el.

RA – ZĂ, ne uneşte pe noi, cetăţenii, cu zglobiul de trei suliţe de pe cer.

Particula za face posibilă unirea cea mare cu ceru’ şi cu pământu’. Ştiţi voi:  za, inel, şaibă, rochie, voal, naşu’, naşa, mama-soacră, brrr! şi aşa cât mai departe…

HO – RA, cunoscut ca străvechi joc popular, nu copular!, românesc, iese din sensul ei actual de învârteală şi poposeşte temeinic, cu un caracter ritualic apropiat de exerciţiile de respiraţie yoghine.

Hora se executa la răsăritul soarelui, ra – sarit, cuvânt cu o conotaţie esoterică oarecum similară şi probabil la apus, fiind un mod prin care se respira PRAVA, energia emanată de Soare, chestie zice-se indispensabilă vieţii terestre.

De-aia, bătrânii satului românesc, înţelepţii încălţaţi cu sandale făcute din pet-uri şi privirea redusă la absurd spun ei aşa, că la tratamentul cel mai bun pentru boală trebe să se purceadă numai în răsăritul soarelui…

La apus, tot ei ne recomandă multe, foarte multe exerciţii de concentrare. Şi-n timpul fiecărui exerciţiu, musai să fie şi cu-n pahar de vin!

N-am avut nici mai rău nici mai bine vara asta. Dacă n-am avut poate că nu mi-a fost necesar. Poate că suflarea trebuia să mi se topescă de la atâta zădufff.

Ştiu însă că lumina soarelui se aprinde pentru cei care vor să vadă!

Ea nu ne poate număra pe toţi. Dar nici Soarele nu poate să răsară pentru un singur om…

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

4 comentarii pentru “Cu lexicul la soare ©”