Zgarda financiară

Update – Deja s-a pus sechestru pe maşină iar conturile au fost blocate! Cine mama dracului spunea că în ţara asta nu merg treburile? Dacă o mînă de ziarişti se chinuie 8 luni să ajungă în mîna cititorilor garda financiară, în doar patru zile de control, a pus mîna pe tot ziarul!

Recunosc că în ultima vreme am fost puţin mai departe de blog dar cum prezenţa mea aici este mai mult administrativă sînt convins că nu mi-aţi simţit lipsa şi nici nu mi-aţi dus dorul! De altfel ştiu că unii sînt supăraţi foc pe mine că-mi permit să moderez comentariile… dar dacă la altceva nu mă pricep ce mama dracului să fac? 🙂

Lăsînd glumele mele nesărate pe altă dată vroiam să vă zic că îmi doresc de ceva timp să mă laud cu o chestie numai că aşteptam momentul oportun. Se pare că momentul a venit numai că în acest context realizarea mea este umbrită maxim de datele problemei. Dar iată despre ce este vorba:

Se făcea că într-o zi cu soare un coleg de breaslă îmi povestea cum se va face el mogul şi cum sub moguleala lui se va tipări un săptămînal care „Acţiunea” se va numi şi tare în clanţă el va fi (săptămînalul nu mogulul, dar nici cu mogulul nu mă plîng)! Printre altele mi-a sugerat că ar găsi ceva spaţiu şi pentru articole de pe Pioneza dintre fese motiv pentru care nu am putut rata ocazia de a apărea pe print. Cu asta am vrut să mă laud numai că am tot aşteptat momentul lansării acelui săptămînal şi în varianta online ca să vă pot arăta tuturor cam pe unde mai publică scriitorii Pionezei. Există o variantă a ziarului în online, îl găsiţi la adresa Acţiunea.net dar este o variantă de test şi care deocamdată… se tot testează. Dar eu despre altceva vreau să vă vorbesc acuşica, altu-i baiul!

De la aproape 8 luni de la lansare şi mai exact din momentul în care ziarul a început să-şi creeze propria reţea de distribuţie săptămînalul mogulului nostru a fost vizitat de garda financiară. În trei zile de control amănunţit s-a tras linie şi verdictul a fost clar: mogulul nostru cam delapideşte statul! Pentru o imagine de ansamblu şi mai exactă asupra problemei vă ataşez mai dinjos un fragment din comunicatul de presă oferit de „Acţiunea”:

Timp de trei zile, în perioada 25-27 iulie, reprezentanţii Gărzii Financiare Galaţi au făcut un control la SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea. A fost vizată perioada noiembrie 2010 (de când a fost înfiinţată societatea) – iunie 2011.
În urma controlului NU a fost acordată nicio amendă. În schimb, toate ziarele oferite gratuit după retragerea tirajelor de pe piaţă au fost considerate vândute, în pofida tuturor documentelor prezentate de (facturi, Hotărâre AGA, procese verbale sau avize de expediţie). S-a considerat astfel că un număr de 95.228 de exemplare, din 32 de numere tipărite în perioada 16 octombrie 2010 – 30 iunie 2011, sunt lipsă în gestiune, deşi ele au fost distribuite gratuit, ca măsură de promovare şi popularizare a ziarului. Reprezentanţii Gărzii Financiare au considerat că ele au fost vândute, deşi nu exista nicio dovadă în acest sens, estimând că prejudiciul produs bugetului de stat ar fi de 42.664,5 lei.
Procesul verbal încheiat de reprezentanţii Gărzii Financiare urmează să fie trimis către ANAF, pentru controlul de fond al activităţii economice.
SC Media Pro Civica, editorul săptămânalului Acţiunea, este o societate înfiinţată în noiembrie 2010, care a încheiat anul fiscal precedent cu profit şi nu avea, la momentul controlului, NICIO datorie la bugetul statului.

Dragii moşului, nu-mi permit să fac afirmaţii ce cu siguranţă ar putea creea valuri dar, într-un fel sau altul,  fac parte din echipa învinuită. Se aruncă cu noroi într-un ziar liber scris de oameni liberi! Sîntem liberi să credem că acest control nu a fost unul de rutină şi că ceea ce face garda este un gest de intimidare.

Mai nou, am fost anunţaţi că ni se pregătesc controale. Speră că ne vor pune, astfel, botniţă. Ne pot închide conturile sau sediul, cum s-a întâmplat şi în cazul altor publicaţii incomode. Dar nu ne pot închide gura. Obişnuiţi cu căţeluşi de pluş, s-au speriat şi ne pregătesc botniţa. Nu ştiu însă că nu tac câinii atunci când vor căpuşele. Iar la câţi infractori sunt în fruntea oraşului, avem din plin la ce lătra.


Editorialul „Nu mor câinii când vor căpuşele”, publicat în săptămânalul Acţiunea din data de 28 iunie.

Deci despre ce discutăm aici? Control inopinat? Şi piropopircăniţa ce zicea? Sau putem glumi cu astfel de lucruri pînă ne vine pamfletul pe nas dar scroafa e cam moartă-n păpuşoi! Am să adaug la lista mea de nemulţumiri în legătura mea cu statul inclusiv această atitudine a statului faţă de mediul privat şi tinerii întreprinzători. Cînd afirm că românia nu seamănă deloc cu ţara mea, afirmaţia mea pe astfel de exemple se bazează.

În concluzie, avem suficiente motive să considerăm că în mod INTENŢIONAT comisarii Gărzii Financiare au ales să considere ziarele oferite gratuit, în scopul promovării, drept o evaziune fiscală: duce la varianta cea mai lungă şi mai dificilă de rezolvare a problemei şi înseamnă continuare cu un lung şir de controale financiare, urmate eventual de declaraţii la poliţie, parchet şi de procese la tribunal.
Astfel, gestul comisarilor se transformă într-o şicană de cursă lungă, care s-ar putea întinde pe mulţi ani şi care ar putea oferi nenumărate portiţe de unor eventuale presiuni care ar putea duce într-un final la închiderea ziarului Acţiunea.

Nu-mi rămîne decît să mă milogesc la prieteni să-mi mediatizeze oful, durerea, năcazul! Am să vă cer un twitt, un like pe Facebook, un plus pe Google+, poate un articol cu link pe blogurile proprii sau… orice credeţi voi că poate îndrepta o nedreptate. Vă spun din capul locului că nu e un război, numai un nebun se poate gîndi la aşa ceva, dar dacă unii au butoane de ce să nu apăsăm şi noi butoanele noastre? 🙂

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

12 comentarii pentru “Zgarda financiară”