Vedete RMA 2010

În primul rînd vreau să subliniez faptul că pînă ieri habar nu aveam ce înseamnă RMA (Romanian Music Awards – de ce dracu se numeşte aşa dacă e vorba de un mîzgîz româneasc?). Probabil în lumea lor, reprezentanţii muzicii româneşti, fie ei autori, interpreţi sau presă de nişă, îşi cunosc abrevierile şi nu se lasă „intimidaţi” de faptul că publicul larg şi doritor de muzică bună habar nu are de evenimete de anvergură. Toată lumea muzicii se plînge de o proastă cultură muzicală a trepăduşilor mioritici dar nimeni nu canalizează informaţia către consumatorul larg, muzica fiind astfel închisă într-un cerc exclusivist, un loc unde se întîlnesc numai cunoscătorii. Dar să trecem peste asta!

Am aflat de acest eveniment prin intermediul lui Alexandru Negrea, pe twitter, aseară, cînd Alex se distra copios pe seama dezinvolturii lui Cheloo. Am înţeles că omu’ (Cheloo) a avut o reacţie puţin ieşită din tipare dar cică nu ar fi prima oară şi cică chiar se justifica. Nu mă interesează reacţia în sine ci faptul că majoritatea îi dă dreptate şi chiar se bucură că exista unul care spune lucrurilor pe nume.

Când spun că a reacţionat vulgar nu mă poziţionez contra reacţiei artistului, ba dimpotrivă, consider că, cu cât numărul acestor reacţii va creşte, cu atât avem şanse mai mari să vedem nişte prezentatori mai…
Alex Negrea

Probabil e nevoie de un dialog ceva mai natural, mai apropiat de cel al consumatorului final, dar ar trebui susţinută ideea că trivialitatea, aplicată în orice domeniu, nu poate aduce evoluţie oricît de naturală ar părea. Dar să trecem şi peste asta.

Aş mai sublinia un lucru, tot din articolul lui Alex dar susţinut de mulţi alţii, faptul că muzica românească de bună calitate a avut un an bun.

Anul ăsta a fost unul foarte bun pentru ei şi se simte asta la fiecare apariţie. Cu puţin noroc, în câţiva ani muzica românească are şanse reale să îşi revină din playback, manea şi Delia.
Alex Negrea

Făcînd excepţie de ultima parte a citatului pentru care, fie vorba între noi, era să ejaculez de plăcere :), cred că era timpul ca muzica să revină şi… Delia să pună mîna pe treabă. Atîta timp cît playback, manea şi Delia se confundă între ele, chiar dacă sînt foarte mulţi în fiecare dintre cele trei categorii, cred că a început să se simtă la nivel de consumator nevoia de muzică, versuri, naturaleţe şi mai puţin efect, computer, bîrfă, Măruţă, Acces direct etc.

Trebuie să mai fac o mică precizare: cele de mai sus nu sînt părerea unui specialist. Mă puteţi contrazice şi tăvăli prin noroiul părerilor voastre dar dacă o faceţi cu responsabilitatea şi curajul celui care-şi semnează comentul ar fi cel mai perfect, mesajele cu adresă de mail invalidă şi venind de nicăieri nu se afişeză pe site-ul meu. În plus vreau să ştiţi că îmi place muzica. Nu ştiu să fac sau să interpretez muzică dar ştiu să ascult. Probabil urechea mea de profan nu prinde toate acordurile discret introduse de autori iscusiţi dar… ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place! Doar ce-i frumos!

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Vedete RMA 2010”