Vă plac scandalul?

Pentru că e duminică, zi de mers la biserică, vă supunem spre cetire următorul comunicat de presă, intitulat sugestiv (cine suge?):

Sesizări penale pe numele şefului Gărzii Financiare, a unui subaltern şi a soţiei acestuia, şef Serviciu DGFP Galaţi

O nouă boală bântuie prin Garda Financiară Galaţi. Nu este vorba de suprasolicitare în lupta cu marii evazionişti, cum am putea crede, ci de amnezie. Mai mulţi comisari au uitat să declare toate bunurile pe care le au ori au făcut în acest sens afirmaţii incorecte sau incomplete. În toate situaţiile, cei în cauză pot fi vinovaţi de fals în declaraţii, faptă sancţionată cu până la doi ani de închisoare.

Concret, şeful Gărzii Financiare Galaţi, Toader Ţocu, a „uitat” să treacă în toate declaraţiile sale de avere, din 2008 şi până în prezent, un apartament. Este vorba de imobilul de 48 de mp de pe str. Brăilei nr 25, bl. P2 ap 14, dobândit în decembrie 1999 şi vândut în martie, acest an. Apartamentul este exact în acelaşi bloc şi pe aceeaşi scară cu cel declarat, şi anume cel de pe str. Brăilei nr 25, bl. P2 ap 10, de 96 mp, dobândit în 1990 (de fapt dobândit în decembrie 1992 şi în suprafaţă de 103 mp).

De asemenea, Ţocu nu a trecut niciodată în declaraţiile de avere un garaj de 21 mp, aferent bl BR5, garaj pe care îl are din 1993.

În mod ciudat, deşi susţine că face economii consistente (50.000 de lei în 2008 şi 30.000 de lei în 2010), nu are nici un ban declarat în conturi bancare şi nici nu a făcut vreo achiziţie importantă. În plus, deşi are garaj, nu mai are pe numele său maşină din noiembrie 2007, când şi-a vândut autoturismul Audi TDI.

O situaţie cel puţin hilară se întâlneşte în cazul familiei Sevastre. Soţul, Cătălin Sevastre, este comisar superior în cadrul Gărzii Financiare Galaţi iar soţia, Olimpia, este şef Serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi. Teoretic, declaraţiile celor doi ar trebui să fie identice, lucru care nu se întâmplă.

În cazul lui Cătălin Sevastre, în declaraţia de avere din 2011 nu apare un teren de 9.100 mp, în comuna Vânători, teren care apare la soţia sa. În 2010, el susţine că a încasat din salariu mai mult decât ştie soţia lui şi declară 47.864 de lei, în vreme ce nevasta lui susţine că el ar fi adus în casă doar 40.112 lei, cu 7.752 de lei mai puţin.

Olimpia Sevastre nu declară o descoperire de cont de 10.000 de lei (în 2009 şi 2010) şi de 20.000 de lei, în 2011. Împreună, cei doi nu declară faptul că au un garaj de 30 de mp, cumpărat în 2001, deşi pe numele lor nu a figurat vreodată un autoturism.

Date fiind toate omisiunile menţionate mai sus, am formulat o sesizare penală pe numele lui Toader Ţocu, Cătălin şi Olimpia Sevastre. De asemenea, vom sesiza şi ANI referitor la cei trei.

Toate declaraţiile de avere pot fi găsite pe aici.

Cezar Amariei
redactor şef Acţiunea

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

6 comentarii pentru “Vă plac scandalul?”