Transplant de cap ©

Viața …. Viața e mai mică decât era pe vremuri. Din cauza asta capul omului crește, crește pe măsură ce timpul i se tot micșorează. Dezastrul pare foarte probabil în orice moment dar capul este așa de pătrat încât nu-și poate imagina că ar avea vreo obiecție nici dacă restul corpului ar lua-o,în zbor să zicem, peste acoperișul blocului.

În general, corpul e cel fericit și gata mereu de orice, un tip de gașcă s-ar spune. Capul e tăcut de felul său și pare că-i e cam rău de la hurducăieli și viraje sociale. Urmărește și el peisajul prin fereastra gurii. Ete na capule, nu ești destul de mare?, ce nevoie mai ai de umeri/prieteni…? Te roade, este?,ceva pe dinuntru,din ce în ce mai tare,așa de tare că-ntr-o bună zi n-o să mai exiști, o să fie doar un haplea, fără nume, înfometat, îmbrăcat în culorile tale naționale.

 – Dă-l jos ! te roagă copiii/urmașii.

Dar tu știi că ești plin de nimicuri. Dacă îți scoți capul toate nimicurile vor țâșni și n-o să mai rămână nimic din tine !

 – Copii, vom face totul ca să fie bine făcut. Și tu măi femeie,nu ne vom pierde capul fără a găsi o sursă de stabilitate și democrație într-o situație complicată. Ne trebuie însă o pregătire serioasă și un efort susținut și bine coordonat în următorii ani….

 – Orice ar fi, s-o faci în bucătărie,auzi ? îți spune ea pe un ton rece și relevant.

Tu ești eroul poveștii aici. Nu Președintele, nu Primul Ministru. Iar când nu vei mai fi atât de profund mișcat de dragostea de țară care a stat în spatele unei participări la vot poate că vei zări cum pe capul țării tale a crescut un fel de criză și e nevoie ca stiliștii să opteze pentru un breton asimetric…

Cine atunci să te ducă la așteptări mari ? Poate cineva din diaspora, suferind de klaustrofobie, care te roagă de sus,de pe marginea valului de entuziasm : Mori ! Și dacă nici să-ți iei gâtu’ singur nu ești în stare, lansează-ne o provocare pe feisbuc !

Clară. Este nevoie de înțelegerea clară. Asta și pentru că atâtea vrejuri de dovleac abundă în parlament de florile spaimei că este,îți zici tu,vremea ideală pentru un alt cap. Așa că îți asumi un calendar cu etape și  acțiuni până când simți că altcineva te ține cu mâinile prinse la spate,probabil mascații, ceea ce sugerează dificultate în a te manifesta plenar.

 – Stimate cetățene și dragă compatrioate! Dă-mi voie să-ți spun mai întâi de toate că, oricât de tragice și de nefericite ar fi circumstanțele, dumneata ești binevenit în camera de transplant.

Mâinile mai întâi. Mâinile lor sunt de fapt niște dispozitive cu degete lungi sugerând, tulburător de altfel, imensa capacitate de regenerare. Simplul contact cu acești oameni îți dă foarte multă încredere și foarte multă energie. Ai venit aici, la denea,ca orice cetățean, cu treburi absolut personale.

 – Iute,vă rog! spui tu. Sunt recunoscător și conștient de miza acestui moment dar nu fără dureri. Asta nu! Eu vreau să dărâmăm și această îndoială.În mod sigur trebuie să mă doară acum ca să-mi fie bine mai încolo.

Simți cum momentul începe să se ridice la înălțimea așteptărilor. Și mai simți niște doctori rozalii și grăsuni, cu nume ocult, care se așează pe capul tău și trag vânturi la tine-n gură.

E limpede că România se schimbă. Idealuri, aspirații, valori? Detalii tehnice în spatele cărora se ascunde resemnarea.

 – Săracul de tine, zic ei. De ce nu poți să accepți faptul că noi suntem cam tot ce ți-a mai rămas ? Chiar acum și într-un ritm mult accelerat vom demonstra împreună mecanismelor de cooperare și verificare că acest experiment chirurgical poate reuși și că toată rezistența la schimbare și teama de nou nu țin decât de limitele mentale ale coloniei. Pardon, populației…

În fața unui asemenea mălai-mare-piramidal ai început să râzi și să înjuri cu degetul la tine-n dormitor. Petreci atât de mult timp la tine-n dormitor încât nevastă-ta crede că ai redescoperit masturbarea.

 – Ești chiar dobitoc! spune ea. Și ți-ar prinde bine niște șuturi în cur când alergi prin cameră ca un pui decapitat!

Să nu faci niciodată transplant de cap într-o clinică din străinătate. Niciodată să nu stai să privești cum îți vor unii capul, fără să faci nimic. Să n-asculți decât de răzbunarea neamului tău …

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

4 comentarii pentru “Transplant de cap ©”