Titluri, becuţele şi teoria conspiraţiei

Cu ceva vreme în urmă Consiliul Local Galaţi anunţa o listă de nominalizări pentru oferirea titlului de Cetăţean de onoare al oraşului. Au fost voci care s-au arătat revoltate la acel moment (am scris despre asta). Oarecum pe bună dreptate supărarea noastră pentru că e cam ciudat să-l nominalizezi printre alţii pe Florin Piersic iar nume care şi-au legat destinul de oraş să rămînă neamintite.
Pînă la urmă totul a ieşit cam cum a vrut publicul larg, i-a fost oferit acest titlu şi lui Dorinel Munteanu iar lucruile au intrat în normal, adică a tăcut toată lumea, s-a făcut linişte. Victoria a fost de partea noastră.

Un alt motiv de nemulţumire a fost faptul că de sărbătorile oraşului am stat cam prost la capitolul luminiţe. În plus cică s-ar fi investit prea mult, 10.000 euro, într-un brad ce a fost ridicat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, loc central al oraşului şi cu un trafic pietonal ridicat. Dar tema aceasta este veche, în fiecare an se discută pe tema aceasta, e ca un subiect dedicat sărbătorilor de iarnă. În 2008 spre exemplu, „Primaria Galaţi a cheltuit 17.000 euro pentru închirierea unui brad pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Ceea ce înseamnă o chirie de aproximativ 500 de euro pe zi! Bradul provine din Austria şi a fost închiriat de Primăria Galaţi de la firma Artelectro din Constanţa „, scrie Ticu Ciubotaru în România Liberă din 8 decembrie 2008.

Acum hai să vă spun ce cred eu. Eu cred că oricît de tare ne-am scandaliza acestea sînt teme false de discuţie şi de revoltare. Este adevărat că una este să te superi că s-a cheltuit mult dar cam alta este să te superi că nu ai luminiţe, zic şi eu! Îmi pare ciudat faptul că punem boticul prea lesne la subiecte de acest gen şi foarte greu ne dăm seama de problemele reale. Avem înclinaţii spre misticism şi poveşti cu teoria conspiraţiei adică sînt unii care ne fac şi ne dreg iar noi nu mai putem de nu mai putem. Citind raţionamentul de mai jos pot înţelege unde  sîntem afectaţi de lipsa luminiţelor! Iată:

… sunt bani dar ce sa faca ei ceva frumos in oras sa se bucure si cei mici.acum 4 ani mai exact inchiriam brad arttificial de la o firma din constanta si il punea la ultimul leu (n.r. – zonă din oraş ce a căpătat acest nume după un birt probabil foarte apreciat în care cetăţenii îşi lăsau şi ultimul leuţ, astăzi folosind ca punct de reper) in parculet si dadea de le 5 decembrie piana pe 5 ianuarie 450 milioane,acum nu mai au bani ca si-au luat masini care consuma 20 litri de benzina sau motorina la suta de kilometri.daca ai vr-o data ocazia sa te duci la tulcea uitete ce palate au golani si prefacuti la macin au 5 etaje si mai pun si in fata casei asa SC,CAMINUL DE BOLNAVI SI PENSIONARI FARA VENIT.SRL si dupa asta imi zici si mie loredana ca nu fac nimic pentru acest oras iti mai dau un exemplu o firma a spart de 5 ori de la iesire din galati spre tirgu bujor mai exact din bariera pina pe la METRO de asta nu au bani sa faca ceva frumos pentru cei mici ca platesc de 5 ori la aia aiurea si sigur care face constructia sunt neamuri,prieteni si tot mai departe este incredibil asta….

Aşa şi-a expus supărarea un domn gălăţean revoltat că autorităţile aruncă 10.000 de euro pe geam în loc să cheltuiască doar 450 de milioane. Dar oare toţi gîndim atît de profund şi complex?

E drept că ni se tot zvîrle cu praf în ochi dar şi noi ne uităm ca boii-n ţeavă. Pe timp de criză consider că un oraş poate trăi fără titluri nobiliare sau luminiţe. Nu vreau să minimizez importanţa lor dar aş vrea să facem puţină ordine în priorităţi căci sîntem praf, firmele se închid pe capete, şomajul creşte ca Făt-Frumos, creditorii îşi vor banii înapoi iar debitorii devin din ce în ce mai răi platnici, sărăcia aduce boli iar sistemul sanitar e cam vărzoi, grădiniţele cer bani părinţilor pentru material didactic, şcolile nu au căldură dar nici elevi şi nici profesori… Acestea mi se par a fi probleme ce macină societate. E drept că nu se pot rezolva peste noapte dar spre astea trebuie să îndreptăm atenţia autorităţilor, pentru astea ar trebui să facem presiuni.

Despre dibăcia cu care conducăcioşii ne bagă sub nas teme false putem discuta la nesfîrşit, ştim cu toţii ce şcoală au politrucii noştri. Eu chiar mi-am propus să urmăresc evenimentele bombă lansate de ei şi să le punctez. De exemplu luna aceasta ne-am agitat cu titluri nobile şi beculeţe stradale adică am făcut un fel de căcatul praf. Aştept, curios chiar, următorul episod. Ar fi totuşi indicat să mai filtrăm şi noi cîte una, cîte alta.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Titluri, becuţele şi teoria conspiraţiei”