Soluţia crizei din sistemul sanitar

M-am tot gândit cum ar putea fi făcut sistemul sanitar din România să funcţioneze. Tot haloimăsul cu asigurările de sănătate, cu coplata, cu şpaga, cu fuga de la analizele făcute-n spitalele de stat la tratamentul sau operaţia în clinici private, cu salarii mici şi cu emigrarea cadrelor medicale, pare mai greu de dezlegat decât nodul gordian.

Şi-atunci mi-a picat fisa!

Ce simplu!

Facem totul în spitale pe bază de aparate cu fise! Începând de la uşa spitalului. Ca să se deschidă, bagi o fisă! Şi tot aşa. Pe holul spitalelor ar fi distribuitoare automate de tot felul de medicamente. Toate, evident, pe bază de fise! La fel şi consultaţia la medic. Aici ezit între sistemul de fise şi cel al contoarelor pentru taximetrie. Da’ contorul poate fi mânărit, poate să nu fie pus… ştim noi foarte bine de la taxiuri. Nu, mai bine tot cu fise! Ca la peep show! Bagi fisa şi-ţi apare, pe-un mic ecran, câte secunde ai la dispoziţie. Doctorul începe să-şi facă treaba, dar, la expirarea timpului, un geam se coboară între pacient şi medic. Vrei mai mult timp, mai bagi o fisă! Tu alegi!

Atunci şi medicul, ca şi fetele de la bară de la peep show, vor trebui să fie amabili şi aţâţători, ca să te convingă să continui consultaţia cu el. Că, dacă nu-ţi place, te muţi la altă fereastră! Păi, nu? Să vezi atunci halate impecabil decoltate şi zâmbete şăgalnice! Ba, poate se combină cele două lucruri, şi-n spatele doctorului, o asistentă va lustrui o bară, cu mişcări lascive. Chiar dacă asta-ţi va creşte tensiunea, dacă e să mori, măcar s-o faci în braţele fericirii!

La internare, la fel. Dacă nu bagi fisa, după timpul prestabilit, patul se răstoarnă. Altul!

Chiar şi la chirurgie. Bagi fisa, merg aparatele la care eşti legat. Aici, ori ai un prieten pregătit să-ţi stea la căpătâi cu pumnul de fise, ori, cum se ştie cum e chestia cu prietenii şi cu banii, optezi pentru anestezie parţială, ca să poţi încă face gestul introducerii monedei în fanta aparatului. Dacă n-o faci, se consideră sinucidere! Gata şi cu cazurile de malpraxis! Eugenia? O banalitate! O simplă criză financiară!

Aşa n-ai a te plânge nimănui! Tu eşti responsabilul! Viaţa-ţi este-n propriile mâini (sau, mă rog, în fisele din mâinile tale).

Iar la sfârşitul fiecărei zile, medicii scot fisele şi şi le-mpart, frăţeşte sau după grilă. N-are guvernul nici o treabă cu salariul doctorilor. Poate doar cu grila de împărţire. Că doar îşi vrea şi el partea!

Vrea impozit statul?

Să bage-o fisă!

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

2 comentarii pentru “Soluţia crizei din sistemul sanitar”