Simţul istoriei

Dacă ar fi să descriu într-o singură expresie ce caracterizează societatea românească şi, implicit, şi clasa politică, în ansamblu, aceasta ar fi „lipsa simţului istoriei”.

Suntem cu toţii prea covârşiţi de imediat ca să avem detaşarea de-a privi lucrurile în perspectivă. Nimeni nu-şi pune problema cum vor privi asupra epocii de azi generaţiile viitoare. Ca şi cum după noi n-ar mai veni decât potopul!

Această blocare în prezent ne împiedică să construim, să facem planuri, să limpezim o strategie. Părem o naţiune de pompieri.

Auzeam acum o vreme un politician care spunea că legislaturile sunt prea scurte, iar din cauza asta nu se pornesc investiţiile de anvergură, pentru simplu fapt că lucrarea n-ar fi finalizată în timpul propriului mandat, rămânând ca opoziţia să culeagă „roadele” tăierii pamblicii.

O asemenea poziţie e de-o îngustime strigătoare la cer! Adică ce l-ar împiedica pe onor politicianul să spere că rezultatele bune îl vor îndreptăţii să năzuiască spre un nou mandat, în care să finalizeze ce-a început? Asta ar însemna, însă, ca respectivul să gândească şi să facă ceva! E prea greu! Mai bine cerşeşte o legislatură mai lungă, poate-poate rămâne mai mult în jilţ.

Asta seamănă mai degrabă a scuză puerilă pentru faptul că respectivul nici nu-şi bate capul să pornească vreun proiect de interes general, ci doar, la modul absolut, dacă e ceva comision de ciupit de-acolo. De aceea nu se prea finalizează nimic! Ar dispărea exact vaca de muls a puterii!

Eu, acum, repede, mult, mai mult!

Astea sunt coordonatele minţii româneşti. Mâine, viitor, posteritate, istorie sunt nişte cuvinte din altă limbă, care n-au corespondent în limbajul dâmboviţean.

Suntem prea flămânzi, să vedem mai departe de strachina de sub nas! Şi nici măcar nu e foame! E lăcomie pură!

Lăcomia celui care ştie că nu va trebui niciodată să dea socoteală, pentru că cine să-l tragă de mânecă dacă mâine, viitor, posteritate şi istorie nu există?

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply