Şcoala în vremea Internetului

În liceu m-am cam luptat cu matematica, deşi până atunci îmi plăcuse. Am dat vina pe dificultatea materiei, până ce un alt profesor a asistat la o oră de-a noastră. Pe tablă se înşiruiau aceleaşi hieroglife de neînţeles şi ora se scurgea, ca de obicei, în pas de melc, până chiar la final. Atunci, profesorul vizitator a zis: „Deci, aţi înţeles copii – ca să rezolvăm ecuaţia am introdus o necunoscută ajutătoare în plus, iar la urmă o eliminăm. Am împrumutat-o doar ca să ne iasă formula cum o ştim noi.”. Şi s-a făcut lumină…

Dacă atunci n-aveam cum să beneficiem de talentul şi vocaţia profesorală a unui dascăl adevărat, acum există Internetul. Mă întreb de ceva vreme când vor apărea primele lecţii model pe Internet, făcute cu tot dichisul şi la cel mai înalt nivel. Când pricepi mai greu o lecţie, n-ai decât să dai click pe PC şi cel mai bun profesor îţi explică ce şi cum.

La o vizită într-o şcoală, un alt prof susţinea că ritmul clasei este slab, pentru că unii lipsesc şi el e nevoit să reia prezentarea noţiunilor ca să nu-i piardă pe codaşi. De aceea turma se deplasează doar cu viteza celui mai lent.

Iarăşi, cu lecţiile pe Net, proful n-ar avea de făcut decât să îndrume codaşii către ele. Ar putea fi lecţii mult mai explicite, ca să priceapă şi cea mai înceată loază, cu exerciţii ajutătoare şi cu auto-teste de verificare a cunoştinţelor. Elevii inteligenţi ar găsi acolo aprofundarea unor noţiuni şi-ar alerga mai în voia lor.

Aproape c-am putea vorbi de-un proces personalizat de învăţământ al fiecărui elev, profesorul concentrându-se pe îndrumarea şcolarilor prin meandrele cunoaşterii şi mai puţin pe predarea materiei în stilul clasic. Dascălul ar fi mai mult un psiholog decât un pedagog.

Manualele ar fi toate pe Net, cu animaţii, grafică adecvată şi exerciţii cu auto-verificare şi permanent actualizate. În funcţie de potenţialul elevului, acesta îşi poate găsi calea şi vocaţia mult mai uşor, indiferent în ce fund de ţară s-a întâmplat să se nască şi ce notă a luat la titularizare proful din şcoala din satul lui.

Că revoluţia asta în învăţământ vine, fără doar şi poate, eu sunt deja convins. Prea e logic totul! E doar o chestie de timp.

Istoria lumii se împarte în înainte şi după apariţia Internetului şi nici învăţământul nu va face abstracţie de această nouă realitate. Greu va fi până apare prima crăpătură în sistem.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

4 comentarii pentru “Şcoala în vremea Internetului”