Schengen, Halt!

Iaca poznă! Ne trezirăm că Europa încă nu ne vrea în Schengen! Sună ca şi cum un arbitru fluieră offside şi ne anulează golul, aruncând umbra frustrării asupra tribunelor care erau deja în picioare, cu bucuria reuşitei pe gâtlej. Huo, arbitrul! N-a fost offside! Am văzut noi!

Dar, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, ce mare lucru s-a întâmplat?

Ce-am pierdut?

Păi, n-am pierdut câteva sute de joburi de vameşi şi de grăniceri la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria. Notarii mai au un colţ de pâine de mâncat, ca să parafeze declaraţiile părinţilor, a căror odrasle pleacă pe la concursuri în alte ţări europene. Politicienii mai au ce vorbi până la alegeri… Ce mai, amânarea asta pică taman bine!

Sună ca o ocară, dar o dojană chiar nu ne prinde rău! Prea ni se deschiseseră toate porţile pe ochi frumoşi şi pe cuvânt de onoare, că vom face şi vom drege! Iar la noi, cuvântul de onoare e suflare de vânt…

Ca unul care-şi pusese nădejdea că intrarea în Europa se va lăsa cu o anume curăţenie morală şi prin structurile statului, eram dezamăgit de moliciunea şi îngăduinţa pe care Europa o arăta potentaţilor mioritici. Prea uşor se puteau înfăşura Bocii şi Băseii în tricolor pe la tribune şi microfoane!

Pe de altă parte, Europa a ţinut să arate lumii şi, mai ales, sieşi, că este o curtezană care mai ştie să zică şi „NU!”. Că i se cam dusese vorba prin târg c-a ajuns o ştoarfă care se culcă la foc automat cu orice tirist balcanic. Dacă nu venea criza, am fi auzit şi de turci! (Cu care, eu personal, n-am nimic).

Riscam ca-n loc de europenizarea Balcanilor, să asistăm la balcanizarea Europei! Ori nu asta era ideea iniţială!

Pe de altă parte, liderii Europei au nevoie de gesturi care să reafirme vitalitatea proiectului european. Tandemul franco-german a căzut la pace şi armonie cu privire la copiii mucoşi din fundul curţii europene. Că prea trosnea căruţa europeană din încheieturi greceşti, irlandeze şi alte locuri mediteraneene. Prea miroseau a nostalgie amintirile mărcii germane şi coruri de fundal fredonau prohodul monedei Euro.

Apropo, de adoptarea EURO cred că nu mai are, poate în afara lui Mugur Isărescu, tupeul să mai vorbească careva!

Franţa a mai vrut, poate, să-i arate Băselului că nu toate socotelile se fac pe pământ american, ştiut fiind că Băse e omul unchiului Sam… Dar, asta e bârfă de spatele blocului, zic eu!

Acum ori niciodată! S-o scutura, oare, bizonul mioritic de căpuşe? Sau asta îi este natura profundă? Am urlat în istorie, prin gura înaintaşilor, după neatârnare şi libertate, doar ca pe jilţurile fanariote să ajungă ai noştri. Şi, cum se aşezară acolo, deprinseră pe loc apucăturile acelora! Să fie jilţul de vină, sau fundul care se aşează-n el?

Vrând să răspund la asta, mă uitai în oglindă, să văd cât de european mă văd. Tare mi-e că, dacă ne-am număra, n-am ieşi foarte mulţi la socoteală!

Ba chiar, ar trebui să facem numărătoarea cu multă îngăduinţă…

{ionutsk}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

2 comentarii pentru “Schengen, Halt!”