Şaorma şi alimentaţia sănătoasă

Citesc zilele astea că românii cheltuiesc cam 2 miliarde de euro anual pe mâncăruri fast-food, iar în topul preferinţelor este şaorma. Articolul alunecă invariabil spre căinarea alimentaţiei nesănătoase, de tip fast-food. Cum ar fi, avem obiceiuri alimentare păcătoase!

Alternativa la fast-food ar fi, după unii, mâncarea „sănătoasă” de acasă. Adică sărmăluţe, musacale, tocăniţe, ciorbe şi alte asemenea.

Cum trec aproape zilnic pe lângă dugheana unui turc ce face şaorme şi la care e totdeauna coadă, am tras cu ochiul la ingrediente şi-am şi gustat de câteva ori. Recunosc din capul locului că-mi place şaorma şi, dacă iau la rând ingredientele, nu văd mare lucru nesănătos acolo.

Carnea de pui e baza. Apoi e lipia nedospită, cartofii prăjiţi, varză murată, ceapă, castraveţi muraţi, ardei iute, iaurt cu usturoi şi ketchup. Singurele care-ar putea fi încadrate la capitolul „nesănătoase” ar fi cartofii prăjiţi şi ketchup-ul. Adică e-urile din ketchup şi acrilamida din cartofii prăjiţi. Restul ingredientelor sunt mai degrabă benefice.

Ideea este că acrilamida se formează în mai toate mâncărurile gătite în care se foloseşte ulei. Ba chiar şi-n cafea! Deci, nici mâncarea gătită acasă nu-i cu nimic mai sănătoasă. Ba chiar, cu cât procesul de gătire e mai lung, cu atât se formează mai multă, deci în sărmăluţe şi-n ciorbe… Cât despre e-uri, sunt apanajul lumii moderne. Fără ele, mâncarea s-ar altera mult mai repede şi-ar fi mai scumpă.

Iar despre bombele calorice şi caloriile goale din junk-food şi aici trebuie spus că substanţele hrănitoare sunt distruse în timpul gătirii. Cu cât se găteşte un timp mai îndelungat, cu atât se distrug mai multe. Aşa că, adevăratele bombe calorice sunt exact bucatele tradiţionale româneşti, a căror preparare durează mult mai mult decât cele din bucătăriile italiană sau chineză, spre exemplu.

Tot adevărat este şi faptul că acele calorii ar trebui arse, deci practicarea unui sport e mai importantă chiar decât o dietă strictă.

Aici am mai dat peste o chestie amuzantă. Cică organul cu cel mai mare consum energetic al omului este… creierul! Aşa că un sport foarte indicat ar fi gândirea. Poate de aceea puţini dintre filozofii şi matematicienii lumii sunt obezi! De aceea elevii şi studenţii au nevoie de mai multe calorii decât un muncitor cu braţul. Acum ştiţi de ce unii se îngraşă imediat ce termină şcoala! Trec direct pe „no-thinking mode”! 😛

Până la urmă, delicioasa şaormă ar fi chiar mai dietetică decât multe alte preparate tradiţionale, iar fast-food nu înseamnă neapărat junk-food.

{ionutsk}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

One Response to “Şaorma şi alimentaţia sănătoasă”