Românie pierdută caut lideri!

Vremurile tulburi ar trebui să ne împingă să căutăm învăţători adevăraţi şi maeştri spirituali autentici.

Ultimii 20 de ani ne-au oferit pe tavă lideri de televizor, „staruri” economice şi politice, adică oameni a căror imagine a contat mult mai mult decît dezrobirea spirituală, intelectuală şi economică a acestui neam. De multe ori am simţit că emisiunile informative, de divertisment şi scandalurile mediatice au fost create special pentru promovarea acestor personaje. Îmbrăcate în haine de firmă, căţărate în maşini luxoase, zîmbind cu poftă şi utilizînd cuvinte neuzuale au făcut în mintea celor mulţi să pară că ştiu despre ce vorbesc atunci cînd vorbesc şi că ştiu ce fac atunci cînd se întîmplă să facă ceva. Ion Iliescu, Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Petre Roman, Adrian Năstase, Vadim Tudor, George Becali, Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Sorin O. Vîntu (şi iar Ion Iliescu) şi cu toată şleahta de lătrăi şi lingăi (zîmbetele acelea crăcănate din spatele lor) nu ne-au fost modele, deschizători de drumuri, lumina de la capătul tunelului ci mai degrabă lumînarea de la cap, dar în nici un caz lideri adevăraţi. Un lider trebuie să fie în faţă, să hotărască şi să răspundă pentru deciziile sale, să repare dar mai ales să construiască, să fie urmat cu respect şi adorat. Un lider trebuie să se detaşeze de mulţime, să strălucească, să folosescă judecata aspră dar înţeleaptă, să nu ezite şi să nu plece capul umil, să respecte bogaţii dar să nu admită sărăcia ca variantă.

Cu siguranţă definiţia liderului este cu totul alta dar cele de mai sus lipsesc cu desăvîrşire „liderilor” actuali. Şi poate astăzi mai mult ca oricînd ar trebui să ne întrebăm cine ar trebui să ne conducă sau care ar trebui să fie profilul liderului ideal. Are românia oameni cu calităţi de lider? Are românia oameni frumoşi?

Sînt convins că măcar odată în viaţă ai întîlnit persoane care să te impresioneze cu modestia, înţelepciunea şi curajul lor. Probabil un coleg, şeful tău, vecinul de la doi… oameni despre care nu s-a scris şi nu s-a spus nimic niciodată dar care ar avea multe de spus şi de făcut. Liderii apar numai la televizor? Trebuie un lider să semneze condica unui partid? Avem de ales doar odată la 4 ani şi numai persoanele dintr-o listă? Noi alegem? Ca să alegem nu trebuie să semănăm?

Mordechai propune un joc mult mai simplu: să căutăm Cel mai frumos român! Un joc fără reguli, criterii şi bariere care să ne îngrădească sau să ne limiteze opţiunile. Cel mai frumos român poate fi artist, profesor, oţelar, sportiv, miner, măturător, vecin, coleg, prieten… Dacă se impune o regulă în alegerea celui mai frumos român aceea ar trebui să fie regula bunului simţ. Şi poate alegerea făcută ar trebui argumentată ca să ne încadrăm într-un normal care nu mai există de ceva vreme.

Aş vrea să vă arăt trei din alegerile mele pentru funcţia de Cel mai frumos român!. Vreau să precizez că cele trei nominalizări nu concurează, este vorba de trei români pe care-i îndrăgesc şi pe care-i respect, trei persoane care-mi pot fi lideri şi prieteni. Unul din atributele care mă impresionează este modestia. Toate cele trei persoane posedă o inteligenţă sclipitoare şi un bun simţ demn de toată admiraţia noastră iar modestia şi eleganţa cu care se exprimă sau se afişează completează profilul celui mai frumos român. Sînt oameni pe care i-aş asculta cu plăcere ore întregi, oameni care vorbesc, construiesc, educă, muncesc şi nu se ruşinează, nu se simt apăsaţi de originea sau trecutul lor. Cei trei nominalizaţi sînt:

Marie Rose Mociorniţă

Oamenii nu ştiu ce armă este bunătatea, ce putere are ea. …Dacă am putea să ne conectăm mai mult la credinţă ca dând respect, vom primi respect, că depindem unii de alţii, am fi mult mai fericiti. …Fericirea mea ar înseamna o viaţă banală, un cotidian liniştit, cu pace,  … ţării mele să-i meargă bine, să văd mai multă fericire în ochii oamenilor. sursa

Dan Puric

Am conştientizat că neamul nostru este în primejdie şi că sunt obligat să trag semnalul de alarmă. Un artist trebuie să fie şi o constiinţă publică, măcar în vremuri de restrişte. Până să vină doctorul, încerc să-mi resuscitez neamul cum mă pricep. Nu ştiu dacă sunt competent în domeniul ăsta, dar nu am voie să stau cu mâinile în sân. sursa

ASR Principele Radu al României

Am făcut Marea Unire pentru că am fost împreună, am făcut o ţară modernă pentru că am fost împreună, am depăşit crize şi am câştigat războaie pentru că am fost împreună. Nu este nici un secret aici. Oamenii de calitate, profesioniştii nu divizează, nu separă, nu distrug. Profesioniştii inspiră, construiesc şi unesc. Aduc valoare breslei lor, aduc valoare epocii şi ţării lor, stând împreună. sursa

Trei oameni cu trei misiuni aparent imposibile dar care niciodată nu au apărut în faţa noastră obosiţi, demoralizaţi şi resemnaţi. Dacă ei pot noi de ce nu i-am urma?

Dacă aveţi propuneri de oameni care pot completa lista frumuseţii vă rog să le aduceţi pe blogul celui care a iniţiat campania. Adică aici.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Românie pierdută caut lideri!”