România-film ©

Va veni o vreme când vei povesti onomatopeic despre cine-ai fost. Când îți vei face calcule cu rezultate sugestive și întristătoare deopotrivă. Când te vei ridica hulpav spre lumina umedă, scursă nestatornic la trecerea fiecărui ceas. Cu multe voci din off care-ți vor explica că ai gura știrbă, dinții galbeni, părul slinos, unghii uriașe la degete și fața de lut. Că sevele vieții nu-ți mai pulsează pașnic atunci când te agăți de fiecare fibră a poporului tău vegetal……

Că ești doar un biped.

Se va face zoom pe fața ta, se va filma de sus lipsa ta de măsură și contrastul cu ce-și dorea regizorul va fi strivitor. În jurul tău, milioane de tuburi digestive își vor clama goliciunea, migrând în valuri spre centrul imaginii.

La prim-plan, cel care filmează e parșiv. Privirea lui nu mai e atrasă de viermuiala trupurilor celorlalți. Ea se concentrează într-un singur punct: pe tine.

E aproape ca un thriller american de serie B, din anii “80. Între comedie și groază. Grupuri de zombi cărora le cad mâinile? Nu, sunt doar grupuri de compatrioți care și-au pierdut brațele de muncă.

Se spune că trebuie să respecți mereu un anumit nivel al realității altfel totul devine o farsă. Spaima asta te-ar putea ajuta să rămâi în viață. Ce te-ar mai putea ajuta? Poate câteva din lucrurile/stările/circumstanțele nefolosite demult și care, dacă tot s-a adus vorba în treacăt, îți umezesc, încă îți umezesc ochii…..

 ….Spălatul pe față cu apă de ploaie; numerele de telefon din numai șase cifre; muchea unei prăpăstii; oala de supă, emailată; vopseaua scorojită pe ușa (de lemn) de la intrare; mirosul de mare din cortul mic; liniștea de Paște în care totul îți e pe plac; pământul ars al carafei de la capul patului; cititul de poezie în timp ce tună și fulgeră; liliacul înflorit; pelinul pus în dormitor sub așternut; mâncarea de ștevie; țesăturile din olandă; vinul roșu de țară și smerenia înainte de fiecare masă; cerul din fundul grădinii, cu nori și fără; pâinea caldă cu ceapă verde; dansul fermecat de vânt al frânghiei cu rufe; renovările și datul cu var peste rele; baia parfumată cu lavandă și coriandru; plita din curte; vanilia cu gust de lămâie din budinca bunicii; lumina caldă cu dimensiuni ideale; iasomia;  murgul gras ca un pepene și lucios la păr,de pe spinarea căruia să faci cu pălăria; diminețile friguroase de iunie, pline de miresme de flori și de tei; cântecul pitpalacilor; cârnații spânzurați de sârmă și fripți pe grătar; cățăratul în nuc; trandafirii de lapte din obraji; arama frunzelor care stă să dea în galben; pastrama de capră; babele cu mâinile-n șolduri; ciorile de pe crucea bisericii; donicioarele cu zmeură; praful de pe cărțile descoperite în podul casei; privitul cu nepăsare la mersul stărilor sufletești; zăpada până la brâu; inelul cu piatră albastră de la mâna albă a mamei; creanga de alun descântată și lumea toată de la degetul mic.

Cert e că roțile timpului se-nvârt unse, pare că nimic nu le poate opri.

Trăiești alături de tine într-o învălmășeală de zile mari! E bucurie, e și panică, plus alte câteva chestii pe care nu le poți defini. Ai fost și n-ai fost un profesionist veritabil. Un meticulos. Ți-a plăcut postsincronul. Ai avut ezitări lungi la montaj și simți cum controlul imaginii tale (de film), pe verticală și pe orizontală, în timp real, pare setat dintr-o telecomandă. Mai pe românește, crezi că tot ce-a mers anapoda în viața ta este din vina celorlalți și-njuri strămoșește.

La finalul proiecției, cei prezenți vor iniția discuții cu privire la subiectul filmului pe o rețea de socializare……..

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

2 comentarii pentru “România-film ©”