Redresare şi impozit forfetar

Redresarea economică poate veni pe două planuri: ori un program masiv de investiţii structurale coordonat la nivel central, ori o înviorare a iniţiativei private. Dacă pentru prima variantă ar fi necesară o strategie clară şi-un consens politic general, ceea ce lipseşte cu desăvârşire pe plaiurile mioritice, a doua e relativ uşor de realizat.

Practic, vorbim de ideea de-a face mai atractiv sectorul privat, pentru a încuraja o parte din bugetari să treacă în mediul privat. Ori impozitul forfetar blochează însăşi această idee, descurajând orice imbold de-a face ceva pe cont propriu.

Mica iniţiativă privată este sugrumată din faşă, prin supra-impozitare, atât la nivelul micro-întreprinderilor cât şi al PFA-urilor. Un om, dispus să-şi ia soarta în propriile mâini şi să plece de la stat, este imediat taxat, astfel încât acesta se va gândi, cu siguranţă, de-o sută de ori, înainte de-a face un asemenea gest necugetat.

Cum vrea guvernul să se creeze locuri de muncă, dacă descurajează iniţiativa privată?

Cine crede că reprezentanţii statului sunt atât de incompetenţi încât să nu-şi dea seama de asta greşeşte amarnic!

Răspunsul corect este: statului nu-i pasă!

Statul este prizonierul unei clientele politico-economice egoiste şi înguste, care n-are nici cel mai mic interes ca economia să repornească, decât dac-o ţine bine-ntre picioare, ca s-o călărească, iar incapacitatea României de-a absorbi fondurile structurale europene o dovedeşte cu prisosinţă.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Redresare şi impozit forfetar”