Puterea voinţei

Citesc multe articole care statuează puterea voinţei. Se zice că nimic nu-i imposibil şi că, dacă-ţi doreşti cu adevărat şi dacă mai şi crezi cu toată tăria, orice poate fi realizat. Totuşi, ştim cu toţii proverbul care spune că nu tot ce zboară se mănâncă. Dacă amândouă afirmaţiile conţin adevăr, asta înseamnă că există, totuşi, nişte limite ale voinţei. Apare, ca un corolar nescris, faptul că trebuie să-ţi propui obiective din panoplia celor care zboară mai pe-aproape. Acum, dacă cineva chiar vrea să-ţi demonstreze cu orice chip că absolut orice zboară poate fi mâncat, fiind mărunţit şi înfulecat câte puţin, probabil că multe din lucrurile care zboară se vor dovedi capabile de-a trece prin orificiul bucal al cuiva, chiar dacă asta nu ţine de foame. La urma-urmei, mai e un proverb care spune că orice lucru poate fi făcut de oricine, dacă are la îndemână resurse şi timp nelimitat.

Până la urmă, toată discuţia asta are mai puţină valoare pentru cineva anume, ca individ. Există ceva numit bun-simţ, care ne serveşte mult mai practic de busolă printre meandrele vieţii, iar traiul în comun, viaţa socială, te învaţă cam care-ar fi limitele acceptabile ale dorinţelor personale.

Aşa că, toată teoria asta despre puterea voinţei seamănă mai mult a pledoarie avocăţească, iar miza nu o constituie rezultatul concret al obiectului voinţei, ci controlul procesului de credinţă al oamenilor.

Foarte multe din structurile omeneşti se bazează pe încrederea semenilor. Politicianul cere să fie învestit în funcţie de conducere pe bază de încredere în el şi-n promisiunile sale, banca, asigurările, fondul de pensii şi altele, funcţionează pe încrederea depunătorilor că regulile şi promisiunile vor fi respectate, chiar şi biserica (religia) se reazemă pe încrederea credincioşilor în dogmele sale. Căsnicia se bazează pe încrederea în celălalt. Pasagerii unui avion au încredere în tehnologie şi-n priceperea pilotului. La fel pacienţii care urmează să fie operaţi.

Dacă iei încrederea din lume, aceasta s-ar prăbuşi ca o acţiune la bursă şi ne-am întoarce cu foarte mult timp în urmă în istorie. De aici, importanţa exerciţiilor de întărire a credinţei, iar toate acele articole, de care spuneam, nu sunt altceva decât o sală de fitness a încrederii. Voinţa nu este decât vehiculul. Ai voinţa fermă să crezi în adevărul afirmat, ca să poţi străbate oceanul de incertitudine din faţa ta.

Indiferent de aparenţe, alegi să crezi!

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Puterea voinţei”