Profilul protestatarului din toamnă

Printre cunoscuții mei se află scriitori, muzicieni, artiști plastici… Să ne oprim puțin privirile către ei. În contextul protestelor aceștia sînt percepuți ca niște lăutari, cîntăreți după ureche. Care dintre noi și-ar putea pune toate bazele într-un astfel de om? Ce dacă scriitura, muzica sau sculptura lui vorbește răspicat despre cum se face nedreptatea? Tocmai faptul că se exprimă prea lesne în opera lui ne intrigă, chiar ne sperie și aruncă peste el toată suspiciunea noastră. E prea liber, cere prea mult!

Gînditorul, formatorul de oameni inteligenți sau păzitorul și protectorul culturii, sînt și ei niște ciudățenii. Cu atîtea gadget-uri moderne parcă ne este din ce în ce mai greu să dăm intelectualului credit. Ni se pare desuet să gîndim darămite să ne încredem în cuvîntul celui care gîndește.

E strigător la cer! am spus cu toții cînd profesorul sau medicul a cerut (și a luat) șpagă, dar puțini se dau jos din pat să schimbe sistemul. E prea greu! – ne-am spus și ne-am ascuns. Protestatarul român este cel care ar face-o dar este nebunul, lunaticul, ciudatul pe care societatea îl neagă, de care masele se leapădă repede ca de o haină incomodă iar cei mulți nu vor să li se întîmple rușinea de-a sta lîngă el. Noi nu sîntem așa. Cum să schimbăm sistemul dacă nu sîntem așa? Deci, pînă la urmă, e bună și șpaga!

gonewsro

foto: gonews.ro

Se vorbește foarte mult în ultimii ani de inversarea scării de valori iar tagma protestatarilor nu a scăpat de acest flagel. Cine îndrăznește să se opună, să se indigneze este articulat cu repeziciune, este trimis la colț, surghiunit și sufocat de mase manipulate cu ușurință. Sau cu credință…

Am zîmbit cu toții cînd cei din Piața Universității, protestatarii acestei toamne frumoase, au fost numiți hipsteri. Nu știu dacă e comic  sau nu dar știu că acest apelativ a fost o jignire profundă. În stradă nu ieșeau niște copii obraznici, niște drogați așa cum s-a lăsat să se înțeleagă, ci medici, profesori, artiști, oameni care înțeleg mai bine decît majoritatea ce mișmașuri se fac în Guvern și în Parlament. Fără revolta acestora nu am fi aflat de Marțea Neagră, nici cît de gravă e afacerea cu aur de la Roșia, nici cît de murdari sînt parlamentarii, Premierul și Președintele României. Astăzi s-ar fi scos toate gazele naturale de sub casele noastre și ne-am fi ruinat familiile sub cutremure venite… de la Dumnezeu! Fără să știm țara ar fi fost dezbinată într-o deja cunoscută reorganizare tocmai de oficialitățile care ne-au vorbit de unire pe lîngă statuile lui Cuza, șterpelind fiecare baron cam cît își dorea din România.

Sînt sceptic, nu cred că am înțeles cu toții valoarea protestelor sau calitatea protestatarilor. Dar cînd ne mai întrebăm pe cine să punem în locul politicienilor de azi eu zic să ne gîndim serios la hipsterii din toamnă.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply