Pe cine mai desfiinţăm azi?

Mă tot strădui de ceva vreme să înţeleg meandrele televiziunii şi ceea ce produce “sticla” în ultima perioadă.  Am întors subiectele cele mai difuzate pe toate dosurile, şi le-am examinat şi din interior şi din exterior, doar, doar oi înţelege ceva despre manipularea neaoşă, miotirică, modernă. A se citi “prosteală pe faţă”. Cică primim ceea ce cerem! Deci, să ne înţelegem, în ultima perioadă noi ca telespectatori cerem vuvuzele, târfe, scandaluri, violuri, crime, talk-show-uri de proastă calitate şi bârfă dusă până în sordid. Şi se pare că aşa este, de vreme ce ştirile de la ora 5, sau de la ora 4, pe alte posturi, blamate de toata lumea, trăiesc bine-merci pe spinarea “subconstientului colectiv” nesaturat încă de violenţă şi moarte – ratingul e impresionant! Moartea vinde, sunt de acord, suferinţa stârneşte khatarsisul, dar până unde domnilor, până unde mergem cu mizeria de sub preş?

M-aş amuza copios pe tema unor subiecte, dacă nu m-ar face să plâng incultura, lipsa de profesionalism şi inconştienţa unor reporteri sau chiar editori, care aruncă pe piaţă “ştiri bombă” ce nu zic nimic. Gen: “Daca ar mai trăi, Ceauşescu ar fi votat de 41% dintre români”. CE PROSTIE! Ce NIMIC! Cu ce mă ajută pe mine informaţia asta???????? Fraţilor, aştia ne iau de proşti! Asta e la ştiri, unde informaţia tre’ să respecte anumite standarde, dar în talk-show-uri, unde e libertate deplină totul e vraişte. De două săptămâni se dezbate subiectul de presă Mădălina Manole. Că s-a sinucis, că suferea de depresie, că nu se înţelegea cu soacra, că avea o relaţie rece cu mama. Fraţilor, s-a împroşcat cu cuvinte pe cazul ăsta de mă apucă groaza… Ar merita făcut chiar un studiu ştiinţific, cum poţi să iei o ştire de presă şi să ştergi pe jos cu ea, să o faci NON-SENS, să o ridiculizezi chiar! Femeia aia a murit pentru că trăia o dramă, iar acum cred că se tăvăleşte de râs acolo sus trăind “comedia” morţii ei mult prea anunţate. Şi cine sunt protagoniştii? Cine sunt SURSELE CITATE de mare încredere care îşi dau cu părerea vis a vis de moartea unui om? Un vraci, o vecină a tipei care i-a procurat furadan, un nene de pe uliţa copilariei, tatăl unui prieten, colegi de spectacole. Adică ăia de te vezi în culise cu ei 2 minute, înainte de a intra pe scenă. BUN! Aici e tot vina noastră, a telespectatorilor? Ma îndoiesc sincer. Cum mă îndoiesc că scandalul, pe care sunt convinsă că Mădălina nu l-a dorit, se va stinge prea curand! Telespectatorul mai are de aflat nişte “mizerii de viaţă made in România”.

Şi tocmai când am zis că le-am văzut pe toate, a mai apărut o bombă de presă, cum că “părintele” Cristi Tabără, cel care a comentat venirea Papei în România, cel care a condus campanii umanitare gen “Dăruieşti şi câştigi”, cel care a fost omul care aducea cartea la PRO TV, adică într-o televiziune comercială, ei bine, acel Cristi Tabără, ajuns între timp Director la departamentul Film în TVR, e acuzat acum de viol. Da, aţi citit bine, deşi, dacă parcurgeţi articolul din Ev. Zilei ( eu vă recomand pe cel din Caţavencu, pe aceeaşi temă!) nu o să înţelegeţi  nimic. Decât că a fost un viol care nu a fost, există o plângere dupa 1 an, (wow! cam târziu şi-au dat seama părinţii că se poate câştiga ceva de aici!) că vor proces dar nu prea, că vor scandal dar nu prea, că vor ceva dar nu se ştie ce! Bun, şi atunci? Care este ştirea? EU, telespectatorul prost, care le vreau gata mestecate pe toate, care mă hranesc cu bube,  mucegaiuri si noroi, EU nu rămân neterminat? Şi dacă rămân neterminat, nu şi-a ratat ziarul scopul? Pai nu, că mai există cineva care nu fusese târât prin noroaie, care îşi vedea linistit de treabă şi nu deranja pe nimeni. Sau poate că deranja… Deci, dupa ce am decis ca ar fi bine  să nu mă mai uit la TV o perioadă că nu pierd nika, concluzionez că nici ziarul nu prea mai merită să-l cumperi, că nu are sens.

Şi atunci mă întorc iar şi zic: da’ care mai e rolul presei? Şi studenţii aia de fac jurnalism câte 4 ani la facultate ce să mai înveţe, şi noi, telespectatorii şi cititorii la cine să ne plângem că suntem VIOLAŢI MEDIATIC şi făcuţi PROŞTI pe faţă zilnic?

Vă zic eu care e rolul presei în România: să promoveze viitori preşedinţi, care bârfesc cot la cot cu babele în biserică, care încă o mai caută pe Elodia, care se dau victime la DNA dupa ce cer şpagă şi  care ne iau şi ei la rândul lor de proşti, crezând că noi chiar o să-i votam! Nu-i aşa că sunt proastă veritabilă? Da! Pentru ca mă uit! Dar dacă mă lepăd, se pune?

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

1 comentariu pentru “Pe cine mai desfiinţăm azi?”