Oscar 2011

So, the nominations are…

Au apărut nominalizările la Oscarurile 2011. Mi se pare c-am avut parte de-un an de graţie din punct de vedere cinematografic, iar nominalizările îmi confirmă aşteptările personale. Filme ca True Grit, Winter’s Bone, Animal Kingdom, The King’s Speech sau Black Swan sunt valori cinematografice, după părerea mea, incontestabile. Cinematografia anului trecut a cuprins o paletă poate mai largă de subiecte şi de abordări, de la realismul tăios şi crud, la lumea Inception şi adâncimile psihologice ale Rabbit Hole, Blue Valentine şi Black Swan. Paleta e completată de The Fighter, The Social Network, 127 Hours, The Kids Are Allright şi încă altele. Lipseşte You Will Meet A Tall Dark Stranger al lui Woody Allen, Mr. Nobody al lui Jaco Van Dormael (poate pentru că încă n-a fost lansat în SUA), iar The Town (vezi trailer) a primit doar o nominalizare pentru rol masculin secundar, semn că multe filme bune au rămas pe dinafara nominalizărilor, în acest an de excepţie.

Poate cu excepţia lui The Fighter (vezi trailer), filmele nominalizate evită clişeul happy-end-ului de tip blockbuster. Este un fapt evident într-un an în care criza economică a făcut ravagii peste tot în lume. De aceea, printre nominalizări, nu apare nici o comedie în sensul clasic al cuvântului (evident, cu excepţia filmelor de animaţie, dar şi acolo se strecoară realismul unui L’illusionniste). The Kids Are All Right (vezi trailer), este singurul film care conţine nuanţe comice, dar este departe de-a fi un feelgood movie. Se pare că cinematografia a optat să ne pună tăios oglinda în faţă, scormonind în abisurile psihologice ca să dea răspuns la întrebarea „Cine suntem?”.

Dacă au ceva în comun filmele anului 2010, acesta este lupta. O luptă surdă, în care este greu să desluşeşti prietenul de duşman. O luptă în care personajele filmelor se încleştează în primul rând cu ele însele. Întreaga panoplie a sentimentelor umane este pusă la încercare şi face obiectul unor dezbateri de fond. Ce este real, moral, drept, corect în viaţa noastră?

Cei care aşteaptă de la film legănarea în braţele unei dulci iluzii, uitarea de sine a unei atmosfere de poveste în care binele învinge răul şi totul se termină cu bine, vor fi deziluzionaţi anul acesta. Filmul nominalizat în 2011 pune degetul pe rană şi rosteşte apăsat adevăruri incomode. Ca să accedem în paradis, trebuie mai întâi să ne vedem fără măşti şi anestezie şi să ne înţelegem natura. Vindecarea presupune în primul rând un diagnostic corect.

E vremea ieşirii din iluzie!

Pentru detalii vizitează
pagina dedicată  nominalizărilor

de pe website-ul imdb.com
Sursă imagini:
imdb.com & oscar.com

{ionutsk}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Oscar 2011”