Naţional Balena ©

Ce bine e să ai voinţă…

234 milioane de euro, 42 de loje, tribuna I cu 6 etaje, 3 etaje şi la peluze, vestiare în acces permanent cu ajutorul lifturilor, mai bine de 13 000 de locuri unde să te parchezi cu cele patru roţi din faţă, evacuare în 15 minute pe 40 de scări, acoperiş cu piele fină, de damă întreţinută. Şi 55000 de cetăţeni.

Dacă ai voinţă, poţi să muţi din loc şi munţii…

Naţional Arena, mândrie şi bijuterie şi civilizaţie şi lux. Şi parcă văd bucureşteni scrobiţi, cu pieptul tare, într-o decenţă de catifea, cu respect, cu bun simţ, cu pronumele de politeţe vecin de fotoliu. Văd un microbist timid, paşnic, educând din fair-play cei doi copii de 4 şi de 6 ani. Văd…

Dacă ai creier, laşi munţii acolo unde sunt că e mai bine…

Stadion avem. N-avem echipă, n-avem valoare, trăim pe bonuri de mâncare…  Pe la sfârşitul lui ianuarie, un grup social bine organizat şi specializat în provocarea de dispariţii s-a gândit că-i rost de şuteală. Ce să fie, ce să fie? Să fie neşte cable mânca-ţi-aş, că stadionu’ întreg e belea. N-ar fi că-l jmangleşti, că-l faci dă-l naibii de sărăcie, da’ cum îl cari??

Primul eşec al romanilor pe noul Collosseum s-a scris sec: 11 arestaţi, 6,7 tone de cablu electric, 174 000 de lei valoare estimată.

Visăm frumos. În vis, ne-apare Messi. În realitate, nici măcar sub 19 ani nu putem să legăm două pase între ele, la şiret. Dar ne-am pus pe harta evenimentelor majore. Cică va fi cu rugby, cu box, cu tenis. Cu miştouri. Astea pe lângă datu-n băşică şi apelul de seară, în megatronice concerte ale celor mai în vogă…

Scoatem deştele din analele SF şi-ncepem să numărăm. 2012 – finala Europa League, JO de vară, CE de fotbal…În timp ce voi râdeţi ca proştii, se depun deja candidaturile.

Adevăru’ e că stadionul ăsta transmite forţă. E cam scump, da’ la ce standarde avem noi… Păi Bănel, Dodel, sau chiar nea Piţi, de ce adică să n-aibă ei buton la duş, pe apă caldă? E normă FIFA şi UEFA. Şi cine transmite forţă aduce şi-ncasări. Se recreează şi suporterul, se fidelizează, i se oferă facilitate, mai ales luând în calcul renal că-i vorba de locul 53 în lume…

Zac şi tac. Şi mă cac pe mine de uimire. Pentru cine naiba am făcut noi balena asta?!

Ştiţi câţi bani se mai învârt în fotbalul românesc? OMV Petrom şi Automobile Dacia şi-au restartat investment-ul, lăsând în daună totală sectorul sponsorizare. Un cetăţean Mittal, în primii 10 borţoşi ai planetei, mulţumeşte prin fax echipei Oţelu’ că deşi e campioană, a înţeles că-n buzunarul borţosului nu mai încape decât mărunţiş pentru păcănele.

Gigi, Porumboiu, Copos cel-decupat-din-Molière, Borcea sau Ioan Niculae au mai dăşchis supapa la perfuzorul cu zerouri. Atenţie însă, superstarul musai să fie liber de contract! Distrigazul e regie şi lignitul e regie, iar în Regie e Şiman, stăpânul şi antrenorul de fraieri. Pinalty e primar până când i s-o decolora portocaliul din primărie şi Clujul profită…

În 2009 o singură echipă era pe plus la Fisc. Unirea Valachorum Urziceni. Exact! Aia care nu mai e deloc! Estimările merg spre 10 milioane de necăjiţi care se declară contaminaţi de fenomen. 4/month dacă ar da fiecare necăjit, afacerea s-ar declara profitabilă.

Noi n-avem abonaţi, că la ce…, scuzaţi de invectivă, să ne abonăm?, nici fulare sau tricouri nu prea mai vindem, ăla din Mioriţa a lăsat Ghencea între plugurile cartierelor rezidenţiale ale Ministerului Apărării şi-a băgat pe faliment magazinele mobile de simboluri roş-albastre, doar din bere şi publicitate şi belete la meci nu poţi!

Mitică, atâta ce-a tras de drepturile alea TV, că era să cadă cu fotoliul de şef din mămăligă şi numai ca să aprinzi lumina nouăj’ dă minute, să faci cum ar veni, ziuă în gura balenei şi să laşi pe bâjbâială şi consum oral de organe vreo două cartiere adiacente, trebe un mezelic de 75000 .

Păi cine să-l dea? Mortul de foame care-aştepta şi juma’ de meci numai să găsească spărtura din gard? Ştiţi cât costă cel mai ieftin loc în burta balenei? 45 de lei la peluză, inelul superior. Adică-n cer. Vezi meciu’ pe spider-cam, din spatele porţii. Vine Messi, vine Messi! Dacă vine Messi aprindem şi nocturna, dacă nu, 25 de RON un tur complet cu Naşu dimineaţa, între două amicale cu San Marino.

Pe scurt, ne-am făcut o nestemată pe care n-avem bani nici s-o ştergem de praf! Risc un prognostic vesel. Nici echipa naţională n-o să umple de vuvuzele cariile monstrului mochetat şi gazonat. Steaua mai mult de un meci două cu reţetă, ştie MM cu cine, n-o să-ţi calce pe-acolo. Zgârciţii de la Dinamo nici măcar, iar cât despre echipa care-i peste tot acasă…

Oţelu’ va juca cu 10 000 de oameni dacă nu aduce pe Barca, Real sau Man Utd. Şi la anu’? Şi la mulţi alţi ani, când nu ni se va mai da mură-n gură Liga Campionilor?

Da, de acord, poţi invita orice mare squadră din univers să se joace cu tine. Dar invitaţia costă. Al naibii de mult! Spuneţi voi, merita 2 meleoane dă ieuro naţionala Argentinei?

Aşa că nu din fotbal îşi va întreţine membrana delicată, retractabilă, balena…

Vezi tu cum e viaţa asta?

Îţi doreşti din totdeauna ceva. Ceva să fie numai al tău. Tânjeşti şi te beleşti hrăpăreţ la ăla care-l are. Şi când îl ai şi tu, pentru că ai fost un nemernic şi neascultător, zâna STAT îţi arată un bricolaj de imagini…

Naţional Arena este bomboana de pe coliva fotbalului românesc.

Hai România!, şi ţine-o în gură până se topeşte…

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

1 comentariu pentru “Naţional Balena ©”