Monarhia servește România

ALIANȚA NAȚIONALĂ PENTRU RESTAURAREA MONARHIEI  adresează instituțiilor statului, liderilor politici și tuturor românilor care se simt responsabili față de soarta țării, apelul intitulat

MONARHIA SERVEȘTE ROMÂNIA

În urmă cu un an, regimul de autoritate prezidențială părea de nezdruncinat. Și totuși, curajul și verticalitatea unor grupuri de tineri au reușit să disloce rețeaua construită în jurul voinței unui singur om, un președinte de republică.

Mulți dintre tinerii care i s-au opus acestui președinte, iarna trecută, în Piața Universității, se regăsesc astăzi în Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, asociație a societății civile care strânge laolaltă personalitățile și românii care cred că astfel de derapaje autoritariste trebuie împiedicate pe viitor și care văd în Monarhie o soluție pragmatică pentru disfuncționalitățile democrației românești.

Familia Regală servește, de mai bine de 140 de ani, România. Apărută ca o continuare firească a vechilor instituții românești, a lungului șir de voievozi ai Moldovei și ai Țării Românești, Monarhia constituțională a reprezentat, în epoca Regelui Carol I, indispensabilul factor de echilibru al vieții politice românești și motorul puternic al modernizării țării. Carol I a adus României independența și sporirea prestigiului internațional. Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria au mobilizat energiile românilor către realizarea României Mari, după Primul Război Mondial. În timpul domniei Regelui Carol II, țara a atins un apogeu economic și cultural. Majestatea Sa Regele Mihai I a scos România din alianța toxică cu Germania nazistă, a contribuit prin actul său curajos la scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial, salvând sute de mii de vieți omenești și a luptat până la capăt împotriva comunizării țării. După 1989, în ciuda atitudinilor deseori ostile ale autorităților românești, Majestatea Sa a continuat, împreună cu ASR Principesa Moștenitoare Margareta, cu ASR Principele Radu și cu întreaga Familie Regală, să servească interesele României, în direcția democratizării, a modernizării, a integrării euro-atlantice și a refacerii identitare și instituționale.

Cu ce se poate „lăuda”, în schimb, republica? Cu un regim comunist impus de Uniunea Sovietică, cu sutele de mii de victime ale represiunii comuniste, cu anihilarea elitelor sociale și intelectuale, cu aberațiile național-comuniste din timpul regimului Ceaușescu și cu mutilarea țării, prin demolări, distrugerea satelor, industrializarea forțată, propaganda și cultul deșănțat al personalității dictatorului. Iar republicile post-decembriste, cu ezitările și neajunsurile lor, își au tristul „apogeu” în eșecul pe toate planurile al regimului Băsescu.

Cu toții părem a înțelege astăzi că revertebrarea națiunii noastre nu înseamnă doar schimbarea unui regim politic cu un altul, doar înlocuirea unui partid cu altul, doar reforme economice și un mai solid sistem de asistență socială. Trezirea națiunii la viața democratică înseamnă recuperarea identității, onorarea înaintașilor și a celor care s-au jertfit pentru libertățile noastre, respectul și promovarea valorii, sprijinirea celor mai slabi dintre noi, reconsolidarea instituțiilor pe alte principii decât cele clientelare și politice, respectul față de lege, responsabilizarea actului de guvernare, recuperarea demnității naționale și a acelor elemente care ne definesc cu adevărat. Tocmai pentru că le reamintea românilor toate aceste valori, discursul rostit de M.S. Regele Mihai în Parlamentul României, la 25 octombrie 2011, a fost o revelație pentru mulți. Un astfel de discurs, limpede și plin de substanță, concret dar înalt, aplecat asupra realităților zilnice dar conectat la valorile eterne ale națiunii nu fusese niciodată pronunțat de vreun președinte de republică, fie ea populară, socialistă sau post-decembristă.

Este evident că României îi lipsește punctul de echilibru, acel factor neutru care să se afle deasupra politicii și care să ofere continuitate și viziune pe termen lung, dincolo de alternanța la guvernare. Monarhul nu face politică, nu susține niciun partid, oferă însă echilibru și continuitate instituțională.

România este foarte prost reprezentată în exterior, nu reușim să ne regăsim sau să ne redefinim un loc și un rol internațional. Majestatea Sa Regele Mihai este respectat în întreaga lume, de la Washington la Moscova, și este vărul capetelor încoronate din Europa. Țara nu ar putea găsi un mai bun ambasador.

Ne lipsește acel punct de întâlnire, acel factor de coeziune, în care să ne regăsim cu toții și cu care să ne putem mândri, indiferent de vârste, de opiniile politice, de opțiunile intelectuale, de meserie sau de origine. Monarhul este acest punct de întâlnire, de legătură cu trecutul nostru istoric și de potențare a părții celei mai bune din noi.

Politica românească ne oferă, de prea mult timp, numai fracturi, numai rupturi, o lipsă cronică de viziune, de stabilitate și de predictibilitate. Monarhul este continuitate și este competență. El e pregătit să domnească și să reprezinte o națiune, spre deosebire de președinții nevoiți, în cele mai fericite cazuri, să fie mereu autodidacți și improvizatori.

Chemăm liderii politici, chemăm instituțiile, îi chemăm pe liderii de opinie să conștientizeze faptul că restaurarea Monarhiei nu este nicidecum dorința utopică a câtorva sentimentali sau visători, ci este nevoia pragmatică și vitală a unei țări aflate în suferință.

Elitele pe care România le avea în secolul al XIX-lea au fost conștiente că doar un prinț străin pe Tronul țării putea aplana conflictele dintre facțiunile rivale, putea aduce stabilitate și prestigiu internațional. Elitele politice, economice și intelectuale de azi au șansa de a demonstra că au viziune, că au simț al răspunderii și patriotism, că-și pot depăși ideile preconcepute și interesele de moment, pentru a oferi din nou României acea instituție care îi poate reda echilibrul intern, demnitatea, identitatea și prestigiul internațional. Dincolo de politică, deasupra politicii, pentru binele țării și al copiilor noștri. Familia Regală servește, de mai bine de 140 de ani, România. Majestatea Sa Regele Mihai, român prin naștere și devotament, își slujește țara de o viață. Acest mare Rege, a cărui viață e o lecție, e îndemn la speranță și la acțiune conștientă și responsabilă.

Familia Regală ar putea însă lucra pentru țară cu mult mai multă eficacitate dacă și-ar recăpăta și atributele constituționale. România are astăzi nevoie ca Familia ei Regală să o servească într-o Monarhie, și nu într-o republică.

Am pierdut destule ocazii, am irosit deja prea multe șanse. Este acum momentul ca elita politică să nu se mai ascundă în spatele aparentei lipse de popularitate a Monarhiei: „poporul nu vrea”, „poporul nu e pregătit”. Acestea nu sunt explicații, nu sunt argumente, sunt doar scuze. Românii au făcut destul de unii singuri: foarte mulți dintre ei s-au scuturat de rămășițele propagandei comuniste, foarte mulți dintre ei au înțeles virtuțile și utilitatea unei Monarhii, tot mai mulți dintre ei își doresc restaurarea Monarhiei. Chiar sondajele de opinie din ultimul timp arată că Majestatea Sa Regele Mihai și Principesa Moștenitoare Margareta se bucură de încrederea și de aprecierile pozitive ale unei largi majorități a românilor.

Dar pasul următor aparține elitei politice. Dacă la 1866, politicienii noștri au avut inteligența și patriotismul de a-l chema pe Tron pe Carol I, politicienii de azi au uriașa și rara șansă de a face istorie, rechemându-l pe Tron pe Majestatea Sa Regele Mihai. Trecutul nostru ne demonstrează că nimic nu e imposibil, atunci când există oameni cu viziune și curaj.

Chemăm Uniunea Social-Liberală ca, în proiectul de modificare a Constituției, să includă revenirea la Monarhia constituțională. Îi chemăm pe liderii politici, pe oamenii de afaceri și pe liderii de opinie patrioți să se ralieze acestei propuneri. Chemăm Biserica Ortodoxă Română și Biserica Greco-Catolică să își demonstreze vocația de biserici naționale și să-și recunoască Regele Uns al lui Dumnezeu. Chemăm Academia Română și îi chemăm pe oamenii de cultură liberi și responsabili să explice necesitatea restaurării Monarhiei.

Îi chemăm pe acei lideri politici influenți care și-au declarat deja opțiunea pentru Monarhie să-și susțină public opțiunea și să promoveze, la momentul modificării Constituției, restaurarea Monarhiei. E acum clipa astrală în care mult hulita, de multe ori pe bună dreptate, clasă politică românească poate demonstra că reprezintă interesele fundamentale ale țării. Ea poate dovedi că se poate autodepăși, prin promovarea singurei soluții instituționale care ne poate reda echilibrul și demnitatea: Monarhia constituțională. Simțul răspunderii poate transfigura clasa politică de azi, așa cum a făcut-o și cu cea de la mijlocul secolului al XIX-lea și o poate înălța deasupra intereselor meschine și trecătoare, către apărarea interesului național.

La 65 de ani de la momentul în care Majestatea Sa Regele Mihai a fost silit, prin șantaj, să abdice pentru a salva viețile a zeci de tineri anticomuniști amenințați cu moartea, la 65 de ani de la actul ilegal care a aruncat România în infernul totalitarismului comunist, la 65 de ani de când sufletul țării a fost mutilat, chemăm clasa politică și instituțiile să ofere României darul pe care aceasta îl merită: chipul demn, factorul de echilibru și de continuitate, tezaurul identitar care este Monarhia constituțională. Noua Constituție trebuie să permită Monarhiei să servească așa cum se cuvine și așa cum ni se cuvine România.

Așa să ne ajute Dumnezeu!
22 Decembrie 2012

Apelul este susținut de 1236 de semnături. Printre ele:

Doina CORNEA
Acad. Mihai ȘORA, filozof
Acad. Alexandru ZUB, istoric
Acad. Dinu C. GIURESCU, istoric
Dinu ZAMFIRESCU, președintele Consiliului științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc (IICCMER)
Constantin AVRAMESCU, vicepreședinte al Jockey Clubului Român
Constantin MARȚIAN, președintele Alianței Civice
Dorina RUSU, Președintele Fundației „Horia Rusu”
Liviu TOFAN, Președintele Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR)Ion CARAMITRU, actor, directorul Teatrului Național din București
Flavia BĂLESCU, economist
Rodica COPOSU, inginer
Lucia HOSSU-LONGIN, realizator TV
Victor REBENGIUC, actor
Mariana MIHUȚ, actriță
Nelly MIRICIOIU, soprană
Georgeta DIMISIANU, editor
Nicolae CONSTANTINESCU, membru al Academiei de Medicină
Sorin DUMITRESCU, pictor
Marilena ROTARU, realizator TV
Mircea DIACONU, actor
Filip-Lucian IORGA, istoric
Dan PURIC, actor și regizor
Ștefan CÂLȚIA, pictor
Constantin CODRESCU, actor
Radu NEGRESCU-SUȚU, scriitor
Marius OPREA, istoric
Cristian BĂDILIȚĂ, patrolog
Mihai CANTUNIARI, scriitor
Vladimir ZAMFIRESCU, pictor
Diana MANDACHE,  istoric
Radu Călin CRISTEA, scriitor și jurnalist
Gabriel BADEA-PĂUN, istoric al artei

Contact: Cătălin Șerban:  [email protected], tel. 0723 312 068

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

1 comentariu pentru “Monarhia servește România”