Marele Stat Islamic ©

Trec zile negre de sânge. Disperarea înroşeşte nordul Africii şi cuprinde contagios şi Orientul Mijlociu.

În Tunisia iasomia s-a declarat revoluţie şi vrea, o tempora!, guvern fără cozile de topor ale celui pe care  tocmai l-a răsturnat.

Egiptul a dat foc la piramida de bani Mubarakiană şi se întreţine democrat, în pieţe coordonate armonios dimpreuna cu forţele de ordine şi bandele de jefuitori evadaţi special pentru eveniment…, care le devastează eliberator locuinţele. Probabil ca se-aşteaptă acţiunea armatei şi filmările dintr-una ale CNN, mai puţin reacţiunea pe termen lung a maselor.

11 ani i-au trebuit preşedintelui algerian să-nţeleagă cum puterea e bine să fie absolută. Având sub hartă copaia încărcată cu hidrocarburi şi pe hartă revolte populare mai dese decât comerţul cu cocoaşe, nu s-a dat la o parte din a-şi mitui caraghios de simplu înfierbântaţii. A redus preţurile… Bănuiesc un deranj după model tunisian şi aici, poate în oglindă, pentru că zilnic câte-un fericit locuitor îşi dă cu foc pe organism, ca să i se vadă protestul de la depărtare.

Yemen este una dintre cele mai răpuse de foame ţări arabe. Stăpânul, pentru că după 32 de ani de stat în fruntea bucatelor nu te mai poţi numi preşedinte, uşor panicat de cine i-ar putea bate într-o zi la uşă, anunţă popular reducerea la jumătate a impozitelor, măreşte salariile, atenţie, ale bugetarilor şi, iarăşi atenţie, impune, că doar e preşedinte, controlul asupra bunurilor de bază. Poporul se bucură…

În Sudan s-a dat liber la studenţi, care cu zecile de mii aplecaţi spre scandal şi libertate, cer în felul lor educat, unui domn care-a preluat puterea cam de când ne-am făcut noi revoluţia, socoteală. Ei strigă de demisie şi că nu mai vor cică, de neînţeles aşa ceva, stat islamic şi unipartinic. Copii, ce să le mai spui?

Violenţa unui protest se poate citi şi pe faţa unui libanez de rând, convins de sărăcia veşnic nouă dar şi scârbit de hide-and-seek-ul clasei aşa-zis politice. Să vrei şi tu să înţelegi la masă, măcar o felie din economia ţarii tale, iată ce lipsă de bun simţ!

Regatul iordanian zice că e puţin răcit dar nu vrea deloc cu antebraţul puterii la termometru. Ferestrele către popor stau din ce în ce mai întredeschise…

Marocul a dat stare de alertă la soldăţime, aşa… în scop preventiv. Cine ştie ce Egipt sau Tunisie o pândeşte?

Liberia s-a închis într-un butoi de pulbere şi aşteaptă cuminte cum altfel, pe cineva cu scânteia. Aici inflamabilul se scurge chiar din elita politică, amestec de urmaşi ai sclavilor nord-americani eliberaţi şi trimişi în Africa în prima jumătate a sec.19 şi restul populaţiei, melanj uşor incongruent…

Criza economică pare să se simtă bine cu Revoluţia din Egipt. Acolo violenţă, aici peste tot preţul barilului de petrol a luat-o în sus, la sfârşit de săptămână s-a dat cu capul de 99,4 $ la Bursă. Ca să ne închipuim cum e, toate bursele din ţările Golfului Persic nu mai închid decât în scădere.

Mă gândesc cum ţine să adie o nouă criză financiară absolut globală, care nu mai poate şi vrea să izbucnească din ţările lumii islamice.

Ce se întâmplă? Păi se întâmplă că s-a dat atacul la manipulare. Ştiaţi că  numele pe care-l strigă strada la Cairo e al unui vârf de serviciu secret cu şcoala la Moscowa? Că Islamul s-a iubit mai tot timpul pe-ascuns cu siropul automat din Kalashnikov? Că Egiptul a fost un zid, care mai mereu a dat reject pornirilor religios-unificatoare, chiar sub acest mult hulit azi Mubarak?

Marele Dezrobitor şi Aducător de Democraţie al Lumii se îngrijorează. Dar muuult mai frecat de grijă (cu lămâie ) se arată statul Israel. Căci toată această zonă minată îl vizează îndeosebi. Pe cine va iubi cel mai mult şi mai mult viitorul şi de atât timp doritul Mare Stat Islamic atunci când, zice el, că se va umfla cu muşchii la vedere?

Vă las plăcerea să consumaţi singuri la această delicatesă alături de-un kebap neapărat tradiţional….

{cristi}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Marele Stat Islamic ©”