La belle verte

Se spune despre acest film că ar fi fost interzis în Europa şi prin alte părţi ale lumii civilizate. Teama că filmul va aduce puţină lumină peste existenţa noastră şi că ne-ar deschide ochii ca să vedem altfel lumea cică a speriat pe cei care conduc astăzi darabana şi aceştia ar fi dosit filmul timp de cîţiva ani. Personal nu cred această poveste, parcă prea găsim cîte o conspiraţie în toate celea. Şi mai cred că povestea acestei conspiraţii s-a născut pentru a atrage atenţia spre acest film. El este şi astăzi „cenzurat” dacă ar fi să ne gîndim la faptul că este un film franţuzesc şi că limba franceză nu este chiar atît de accesibilă. Şi vă garantez că în spatele tuturor replicilor din acest film se ascund subtilităţi, lucruri deştepte dar care nu se pot traduce cu fidelitate în aşa fel ca ele să fie înţelese pe deplin. Dar… lumea e mare, oamenii sînt mulţi, minţi sclipitoare peste tot. Cred că mesajul, metafora şi spiritul filmului o să vă pună niţel pe gînduri şi asta ar fi foarte bine, poate aşa încercăm să găsim o alternativă la mizeriile de azi.

Ca să vă mai stîrnesc puţin am să vă zic că povestea filmului, cenzurată sau nu, este o revelaţie. Autoare filmului vede imaginea evenimantelor actuale încă din 1996 (în acest an a fost produs filmul, cine ştie cînd a fost scris). Oarecum comic şi nu prea, filmul este construit pentru a părea un film uşurel de weekend dar pînă la urmă se dovedeşte a fi o lecţie pentru o viaţă întreagă.

Aşa uşurel cum pare vă recomand La Belle Verte (Frumoasa Verde). E ca o meditaţie, ca un exerciţiu simplu de antrenat neuroni, e o poveste frumoasă şi înţeleaptă.

Iată prima secţiune a filmului puţin mai jos dar vă recomand să-l vedeţi pe cel cu titrare românească. Şi vă aştept cu păreri şi comentarii vizavi de acest film după ce-l vedeţi.

[youtube C5CmMm_SRpM 590 360]

{meneopol}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

2 comentarii pentru “La belle verte”