Inhibiţionism ©

Într-o zi a aflat că moartea n-are nicio putere. Că e scurtă de tot, ca un fluierat…

Muncea pe schele. Uneori ger, tot timpul nevoie de bani. Un fel de câine. Pentru că sunt câini care trăiesc ca oamenii şi sunt oameni care trăiesc ca nişte câini şi mor ca nişte câini.

Cu mesele IML-ului s-a obişnuit destul de repede.

Avea hainele stropite de var şi de câteva pete de sânge. După acte părea ungur, după înfăţişare părea că se răcise…

Şi nimeni nu ştia să spună cu certitudine dacă era un duşman al ţării noastre, un periculos de revizionist când acceptase, pentru 50 de lei ziua de muncă, să-şi rupă gâtul.

Ce căutase un european ca el, din fund de Transilvanie, să crape de frig sub un gard din capitală până a doua zi de dimineaţă, când au venit să ridice gunoiul?

Nu vorbea deloc bine româneşte. Bineînţeles că s-au şi găsit la nevoie câţiva, care să confirme că nu se-nţelegea cu nimeni mai straşnic decât cu mistria, mortarul şi cărămida.

Bineînţeles că era un machitor trist, un boanghen care se băgase el no, să ieie pâinica de la gura copchilului de rumân, cinstit, priceput şi nii la el măă şi muncitor pă deasupra!

Vai mama lui! , a concluzionat pe sub bretonul căciulii cu stemă, un plăpând prevestitor al primăverii de la brigada omucideri.

Ăsta-i un inhibiţionist din ăia… Ce dracu’ bă putorilor, mă sculaţi de la masă pentru toate sărăciile?, s-a adresat el, îndulcind ness-ul din glas c-o înjurătură, conclavului de caşchete.

Avea dreptate dom’ căpitan! Păi de unde mama mă-sii să ştie poliţia română că şogoru’ ăsta, cu nume imposibil de pronunţat, fusese c-o zi în urmă la un spital din apropiere?

Şi că l-au scos în stradă două halate albe şi-un şut în cur…

Se simţise rău… Şi-aşa se vine le medic? Fără nimic în mână, fără asigurare de sănătate? Fără card, fără acea carte-chitanţă din care să reiasă că ai timbru pe toate dările tale sociale?

Bă ce-a ajuns ţara asta!

…Şi-n timp ce un soare mic, plin cu dinţi, răsărea din ce în ce mai sus peste acoperişurile oraşului, două mâini bugetare făceau nod la cartonul agăţat pe degetul mare de la piciorul drept…

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

3 comentarii pentru “Inhibiţionism ©”