Inflaţie?

Pe de-o parte, restrângând cheltuielile, practic reduci masa monetară aflată în circulaţie, ceea ce sugrumă implicit economia, prin scăderea consumului. Pe de altă parte, rişti să nu ai cu ce plăti acele cheltuieli, pierzând credibilitate ca ţară.

Ce-ar trebui făcut?

Cred că răspunsul îl aflăm în funcţie de cât de profundă e criza.

Este foarte posibil ca lipsa resurselor financiare la nivel mondial să devină atât de mare, încât oricum dobânzile vor creşte semnificativ, indiferent de credibilitatea unei ţări sau a alteia. O revenire la mecanismul normal de roll-over al datoriilor s-ar putea să nu mai fie posibilă!

Adică, ratele la creditele externe să trebuiască plătite fără angajarea altor credite.

  • Cum plăteşti ratele externe? Păi, din exporturi!
  • Cum compensezi scăderea consumului intern? Tot cu exporturi!
  • Cum faci exporturile competitive? Devalorizând moneda proprie!

Cam asta face Europa acum. Euro scade, iar cheltuielile bugetare sunt reduse. Preţul energiei va creşte, ceea ce va provoca un val inflaţionist, dar, faţă de colapsul generalizat, inflaţia este un risc acceptabil!

Nu moare nimeni din inflaţie! Am trăit asta prin anii ’90. Privită sec, inflaţia face ca toate valorile să crească. Economia creşte, valorile imobiliare cresc, e încurajat şi consumul în locul economisirii. Ba chiar, e încurajată activitatea productivă, pentru că, în inflaţie, nimeni nu-şi permite să doarmă pe lauri. Aşa cum datoriile vechi se devalorizează, şi averile o fac! Asta face ca totul să curgă forţat.

Ca ţară care are încă moneda proprie, poate n-ar fi cea mai mare catastrofă să amânăm adoptarea EURO şi să întocmim o strategie proprie pe cinci-şase ani, bazată pe-o devalorizare şi-o inflaţie controlată.

Mă refer la o relansare economică bazată pe-un program naţional serios de investiţii. Hidrocentrale, turbine eoliene, irigaţii, turism, agricultură, zootehnie, căi ferate – în general chestii care nu necesită cine ştie ce tehnologie extraterestră, dar care oferă locuri de muncă, energie şi securitate alimentară. Pe lângă asta, inflaţia va face ţara mai atractivă pentru investitori, pentru că salariile se micşorează.

Am absorbi rapid absolut toţi şomerii care chiar îşi caută un loc de muncă. Am putea chiar întocmi un plan de aducere de imigranţi din răsărit!

Atunci am căpăta răgaz pentru reaşezarea învăţământului, sănătăţii şi sistemului de pensii pe baze sănătoase şi PRIVATE şi pentru curăţirea şi limpezirea legislaţiei.

Cam de la asemenea idei ar trebui să pornească o dezbatere serioasă între clasa politică responsabilă şi-o societate civilă matură.

În schimb, la ce politicieni şi gânditori avem, mai bine mai aduceţi o bere, că subiectul e numai bun de dezbătut pe la vreo terasă, aşteptând să-nceapă meciurile Campionatului Mondial de fotbal!

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply