În Europa, geamurile zăngăne…

Europa trosneşte din încheieturi, iar guvernele naţionale ezită între păstrarea alinierii europene şi măsuri prin care şi-ar putea stimula propriile economii. Mă tem că încă un an de criză, sau vreun alt incident neprevăzut, să nu dea în clocot disensiunile comunitare şi s-arunce în aer concordia europeană aparentă.

În 1861, problema sclavilor a scindat SUA, azvârlind statele americane în sângerosul război de secesiune. N-a lipsit atunci mult ca s-avem azi două state americane în loc de SUA, iar istoria mondială să fie cu totul alta. În schimb, fermitatea nordului de-aşi impune punctul de vedere, a transformat forţa unionistă într-un tăvălug. Interesul guvernului federal s-a impus în faţa tendinţelor locale şi-a forjat super-puterea de azi.

Mă întreb dacă Europa nu se află şi ea în faţa unui asemenea moment. Este limpede că elanul unionist, mai mult un elan de vreme bună, şi-a cam epuizat potenţialul. Rezultatul negativ al câtorva referendumuri care să ratifice prevederi comunitare stabilite la negocieri dovedeşte asta. Dacă este ca principiul UE să meargă mai departe, cineva trebuie să bată cu pumnul în masă.

Orice orchestră trebuie să asculte de bagheta unui dirijor, iar recalcitranţii trebuie puşi la colţ şi cuminţiţi, ca să nu molipsească şi pe alţii de bravadă şi spirit de frondă.

Germania pare a fi înţeles asta şi parcă începe să vorbească mai răspicat. Dar, sunt curios, la o adică, cât de determinată este Germania să meargă cu metoda asta până la capăt. Stafiile primelor războaie mondiale încă bântuie prin Europa. Mulţi vor sări ca arşi: „Iar nemţii?!”

Dacă nemţii însăşi mai simt încă musca lui Hitler pe căciulă, atunci nu văd altă forţă care să-mpingă UE mai departe pe drumul unei integrări reale şi totale.

Oricum, UE se află-n ceasul de cumpănă a lui „A fi, sau a nu fi!” şi foarte multe probleme necesită o rezolvare stringentă. Acum vom afla dacă UE a fost o joacă a clubului bogaţilor, sau un veritabil creuzet istoric!

{ionutsk}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

2 comentarii pentru “În Europa, geamurile zăngăne…”