Împotriva sistemului lor

Am citi în aceste zile foarte multe texte. Interesant cît de mult şi cît de bine se poate scrie despre frămîntările din ţară. Interesant şi cît de diversificată poate fi abordarea acestor evenimente. Eu am preferat textele care exprimă serios atitudinea sau alegerea autorului tocmai pentru că subiectul nu merită conotaţii pamfletare. Miştocăreala ar fi trebuit să se mai potolească în aceste zile dar… trăim într-o ţară democrată în care băşcălia instituţională nu putea sădi, la nivel de individ, o stare de normalitate, responsabilitate sau altfel de sentiment (patriotic, spre exemplu).

Presa în general şi televiziunea în special a promovat cu nesaţ evenimentele de tip băşcălie. Din fericire camerele de luat vederi nu au putut ocoli sentimentul de dispreţ al protestatarilor pentru presa românească. Vă recomand un articol interesant semnat de Gabriel Bejan în România Liberă, text care poartă ca titlu unul din sloganurile revoluţionarilor: „Presa română/ plină de minciună„.

De altfel anarhia instituţională despre care discutam mai sus a fost foarte bine evidenţiată de cîteva instituţii ale statului care nu-şi mai încap în pene. Spre exemplificare luăm instituţia primărie (nu spunem că e cea din Constanţa că nu are relevanţă, toate o apă şi-un pămînt) şi nuştiu ce inspectori, ai statului bineînţeles. Cearta televizată a celor două instituţii a fost motivaţia exactă pentru care şi astăzi unii dintre noi îşi strigă nemulţumirea la propriu prin pieţele oraşelor patriei. Golănia cu care un patron de primărie îşi permite să izgonească nişte inspectori şi nesimţirea/prostia cu care nişte inspectori îşi permit să amendeze două corturi care oferă gratis ceai cald protestatarilor, toate acestea dovedesc debandada din instituţiile noastre.

Un alt exemplu este decizia unui poliţist de a întoarce din drum utilajele de deszăpezire pentru faptul că acelea nu aveau în dotare nuştiu ce vinietă. Probabil acoperit de lege poliţistul a vrut să fie mai mult decît corect numai că a uitat să fie om, adicătelea să judece cu capul de sub caşchetă.

Nu trebuie să ne mirăm dacă astăzi se aud din ce în ce mai multe voci care amintesc de Casa Regală ca fiind un fel de salvator moral al acestui neam. Printre acestea se numără şi articolul lui Bogdan Duca intitulat Casa Regală se încăpăţânează întru demnitate.
Că pînă la urmă despre demnitate este vorba. Şi dacă un partid (sau mai multe) trăieşte cu impresia că dacă-şi trimite papiţoiul cu bască roşie între revoluţionari va cumpăra un vot sau două eu zic că se înşeală. Motivele pentru care oamenii astăzi ies în stradă sînt multe, mărunte şi imposibil de cuprins într-o singură frază. Şi mai cred că nu trebuie să dăm explicaţii nimănui de ce ieşim în stradă. Numai cei care vor să discrediteze această revoltă cer explicaţii. Este evident că lucrurile nu merg. Din orice punct ai privi, românia nu are o noimă, este mînată de haos şi batjocorită de miliardari de carton, miniştri vedetă, staruri de primărie şi justiţie de ora 19! Se tot încearcă aruncarea nemulţumirilor noastre în spinarea crizei economice. Pe una din pancarte era scris foarte clar: Nu măsurile de austeritate ne-au scos în stradă… 

Nici vorbă, sîntem conştienţi că nu puteam rata această criză! Vă recomand un text scurt şi la obiect pe această temă, scris de Doina Popescu şi intitulat Fractura logică din discursul preşedintelui.

Probabil frigul a îngheţat puţin elanul revoluţionar dar să nu uitaţi că vine primăvara! Pentru toată şleahta politică vom avea ghiocei să le murmure ei cît de mult îi iubim!

sursa foto: lozinci.ro
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

7 comentarii pentru “Împotriva sistemului lor”