Gușa de gușter

La Galați, în cursa pentru primărie, se întîmplă pentru prima dată cînd avem doi candidați cît de cît interesanți. Ceilalți (cîteva mii sau milioane, mult prea mulți!) sînt de o stupiditate peste limita admisă de lege. Foarte puțini dintre ei pot fi suspectați de urme de inteligență prin faptul că-și cunoșteau din start șansele dar se află în această cursă pentru a sonda piața alegerilor parlamentare (acolo e o pîine foarte bună de mîncat). Nonsensul celorlalte candidaturi este strigător la cer. Mi se pare de porc să arunci în această cursă un candidat doar pentru că ești partid politic. Slavă cerului că s-a întîmplat arestarea lui Boldea moment în care niște unii au lăsat ciocul mai mic și au acceptat o alianță contra naturii, PNL, PSD și PC mergînd pe mîna unui singur candidat, că altfel mai era loc pentru încă doi gușteri.

Dar să revenim la cei doi interesanți despre care aminteam la început. Primul este un independent ce a venit cu o echipă de 10 profesioniști ce pot fi cu greu atacați. Se vede că la acest proiect s-a lucrat ceva vreme chiar dacă independentul nostru a plecat din PSD cu cîteva zile înainte de startul campaniei.
Celălalt, candidat cu spate politic gros și cu o imagine de campion, teoretic ar fi favorit dar viața nu e chiar așa simplă. Voci serioase chiar din interiorul alianței spun că nici PC-ul și nici PSD-ul nu se simt confortabil cu un liberal în frunte și că la alegeri… se pot întîmpla multe. Dar astea-s povești, intrigi, făcături, ischibiții politice, căcaturi prea puțin interesante pentru publicul larg.

Eu mă număr printre cei nehotărîți. Pentru ambele personaje am și respect dar și reproșuri. Am așteptat ca mulți alții un motiv pentru a merge la vot. Am așteptat un gest matur, o idee inteligentă, un dram de înțelepciune… Nu sînt copil și înțeleg că șuturile în coaie fac deliciu curselor electorale dar… sînt sătul de coaie învinețite! Totul pare o glumă proastă și sîntem luați la mișto din toate părțile: ecologiștii și-au trîntit panourile pe spațiile verzi; PDL-iștii nu mai sînt portocalii, acum sînt verzi; independentul este susținut de publicații grotești; campionul îmi vorbește de construcții futuriste cînd eu locuiesc într-o magherniță pe care nu o pot întreține chiar dacă am loc de muncă… Am așteptat ca măcar unul din favoriți să-mi promită că va șterge primăria de pe fața pămîntului și că o va reface din temelii pentru că acolo e o mizerie umană de nedescris. Dar cine să facă asta? Liberalul care e susținut de PSD-ul ce astăzi conduce primăria sau independentul care a fost viceprimar PSD pînă azi? Cam mult PSD în ecuația asta, nu credeți?

Această gușă de gușter imens care pulsează în fața noastră din fiecare afiș electoral ne scîrbește.  Numai priviți cu cît nesaț se înghesuie unul în altul bălind trotuarele orașului sau monumente ale eroilor. Observați numai cîtă ură au adunat în televiziunile lor, în ziarele lor, iar postacii lor cu cîtă ură ne împroașcă cu mizeriile lor… Am crezut că e momentul în care elita societății (profesori, doctori, ingineri, proiectanți, artiști, sportivi etc.) poate forța mîna viitorilor primari și a viitorilor consilieri dar nu, vîrfurile societății nu doresc să se confunde cu gunoiul, oamenii cu principii nu se pot coborî atît de jos. Pe aceștia nu-i întreabă nici un candidat nimic pentru că nici un candidat nu-i vede. Aceștia nu achiesează la bere gratis pe faleză, la găleți, mici și semințe! Pentru candidații noștri oamenii nu există!

Ilustrația este semnată de Florin Adi. Pentru detalii vizitați site-ul personal, contul de Flickr sau pagina de Facebook

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

1 comentariu pentru “Gușa de gușter”