Dorinţe de lux

Senzaţia ciudată că am mai trăit vremurile astea mă duce cu gîndul la maşina timpului sau la „deja vu”. Cam cu 10 ani în urmă căutam un loc în societatea românească unde să muncesc ca să nu mă integrez printre semenii mei ca un parazit. Tot în acele vremuri cautam soluţia unui adăpost, că şi io sînt lume, şi dacă am pretenţii de entitate civilizată trebuie să am un acopriş deasupra inteligenţei. Instinctul animalului din mine îmi spunea că o locuinţă cu chirie e perfectă pentru familia de bipezi care era pe cale de a se naşte. Dar nu am ascultat instinctul că doar sînt fiinţă inteligentă. Odată cu apriţia locului de muncă am simţit că sînt pe picioarele mele, independent şi puternic, motiv pentru care am început să am pretenţii. Şi acestea creşteau într-un an ca Făt-Frumos în zece. Recunosc că nu mi-am cumpărat palat cu turnuleţe şi ultimul model de maşină dar tot ce am adunat în acest răstimp a fost făcut prin credit.

Pentru că astăzi sînt ceva probleme în „paradisul fiscal mondial” instinctul de animal din mine mă trage de urechi şi-mi aduce aminte de vremurile cînd puteam sta liniştit pe coada mea, într-o garsonieră închiriată. Nu numai că astăzi îmi caut iarăşi un loc unde să-mi adăpostesc familia, care deja e mai numeroasă, dar trebuie să scap de un credit care mă umileşte cu fiecare rată, cu fiecare cent. Să-ţi mai zic că astăzi locul de muncă sigur de ieri nu mai are planuri de viitor cu mine…?

Deci… Nu ştiu dacă e maşina timpului sau deja vu dar faptul că astăzi simt că am pierdut zece ani din viaţă sau că m-am întrors în timp mă motivează să-mi ascult cu mai multă atenţie instinctul, să dedic mai mult timp instinctelor naturale de animal. Dorinţa de a fi în rîndul lumii mi-a arătat un drum neprofitabil şi păgubos. În aceşti zece ani am aflat că haină, casă, maşină, concediu, hrană, linişte, nu înseamnă civilizaţie ci necesităţi. Trebuie găsită varianta optimă de a le avea pe toate. Dacă ai o casă cu cinci camere sigur îţi va lipsi maşina, dacă ai o casă cu o cameră, în centru,  va fi mai greu de întreţinut şi nu-ţi va satisface nevoile familiei aşa cum ar face o casă cu trei camere la ţară, dacă ai o maşină care consumă cît un tanc îţi va lipsi concediu… şi tot aşa. Echilibrul necesităţilor aduce o viaţă normală, restul este exces şi risipă. Iar excesul şi risipa se plătesc scump pentru că sînt lux.

O prietenă care locuieşte undeva la ţară, mi-a adus o sacoşă de ouă, una de castraveţi, una de ardei… chestii de-astea ce cresc pe lîngă casa omului. Era un fel de răsplată pentru un mic serviciu făcut de mine. Faptul că nu i-am cerut nimic la schimb i-a dat socoteala peste cap şi pentru asta şi-a umplut sarsanaua cu ce a găsit mai bun prin bătătură. Ştiţi ce înseamnă o sacoşă de ouă? Nu în bani, mă refer la cantitate. Enorm, mult, exagerat de mult. Probabil nu-i prisoseau dar sînt convins că nici nu le-a rupt de la propria gură ca să mă îndop eu, românul. Nu, acelea erau surplusul care nu ajungea pe masa nimănui. Probabil o parte din legume şi fructe ajungeau conservăraie, compoturi, sucuri, gemuri, dulceţuir etc. dar chiar şi-aşa cred că peste 50% din ceea ce produce un ţăran în bătătura proprie e risipit în timp ce mai mult de jumătate de ţară este subnutrită.

Revenind la oile noastre… ne permitem prea des luxul de a arunca mîncare, de a ne împrumuta pentru un frigider, o casă sau o maşină şi foarte rar sîntem atenţi să le avem pe toate acestea dar cu măsură, numai aşa am fi fericiţi şi împliniţi. În consecinţă… vînd apartament 2 camere, etaj bun, zonă bună, utilat, mobilat, toate îmbunătăţirile. Am o oarecare strîngere de inimă pentru că tot ceea ce-am făcut în casa asta am făcut cu mînuţele astea două dar… aş fi mai mulţumit dacă le-aş avea pe toate!

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply