Despre următoarea sută de ani

Tocmai am terminat de citit o carte interesantă: „The Next 100 Years” scrisă de George Friedman. Ca iubitor de SF, ador tot ce ţine de viitor, mai ales dacă este un viitor previzibil, pe care avem şanse să-l întrezărim. Am aflat cu ocazia asta că autorul este membru într-un think-tank respectabil (http://www.stratfor.com ) şi că, după succesul cărţii mai sus amintite, a „trebuit” să cedeze curiozităţii muritorilor trăitori azi pe pământ şi să mai scrie o carte „The Next Decade” făcând profeţii mai concrete şi, evident, cu atât mai riscante.

Ideea centrală a cărţilor lui este că SUA este într-o poziţie dominantă pe care şi-o va păstra cel puţin un secol de-acum încolo, dacă liderii americani nu fac vreo gogomănie ireparabilă. Mai susţine că principalul izvor de prosperitate este tehnologia, care în America beneficiază de suportul şi finanţarea militară. Asta i-ar diferenţia de orice alt stat. La capitolul acesta, China ar putea să-i concureze, dar autorul prezice o împleticire chineză în viitorii ani, ca rezultat al conflictelor dintre interesele economice ale noilor antreprenori şi cele politice obsedate de control. Cum ar veni, China ar fi un gigant găunos, a cărei populaţie încă înapoiată nu poate ţine pasul cu progresul. De aici autostrăzi care duc către nicăieri şi campusuri universitare goale. Aşa să fie? Vom trăi şi vom vedea!

De altfel, nici UE nu stă mai bine în viziunea autorului, fiind un conglomerat artificial, de vreme bună, insuficient consolidat prin reale instituţii şi politici comune. UE ar fi doar un soi de club care s-ar putea destrăma la prima furtună serioasă din cauza orgoliilor şi-a diferenţelor de viziune asupra strategiei de urmat.

În schimb, America este o putere matură, omogenă şi stabilă, care poate oricând găsi resurse de inteligenţă în propria ogradă, sau, dacă nu, poate seduce oricând şi importa creiere.

Analiza lumii de azi este proiectată în viitor într-un mod interesant şi captivant şi nu vreau să vă răpesc plăcerea lecturii. Atâta doar vă spun că perioada imediat următoare va fi cea mai tulbure, datoriră numeroaselor dezechilibre la nivel planetar. Autorul susţine cu optimism că exact aceste pericole vor scoate America din letargie şi-o vor împinge către un viitor al energiei obţinute în spaţiul cosmic şi-a robotizării masive. Lumea va fi alta în 2050!

Ce să zic? Dacă socotesc câţi ani voi avea în 2050… Dar, cu siguranţă că ne aşteaptă vremuri interesante! Cartea zice şi de România, dar vă las să mustiţi de curiozitate şi să descoperiţi singuri ce proroceşte profetul american.

[youtube 12eNAovkDTM 580 400]

{ionutsk}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

5 comentarii pentru “Despre următoarea sută de ani”