Despre principii

Nu cred că în toată istoria ei omenirea a avut o perioadă în care „hominis bicrăcosus” erau mai principiali ori se ghidau mai abitir după principii solide. Omenirea întotdeauna a avut ceva de împărţit cu ea însăşi lucru care a dus mai mereu la diluarea, atrofierea sau cel mai urît la încălcarea principiilor. Se ştie că pe principii se bazează orice sistem politic sau juridic dar mai ales normele de conduită, de aceea setea de principii este 150% justificată. Necazul cel mare este că foarte puţin ni se vorbeşte despre aşa ceva la timpul potrivit. De exemplu în şcoală am auzit despre principiul vaselor comunicante şi… cam atît. Să spunem că acele vremuri deja apuse erau dedicate tovarăşului mult iubit, dar gata, ne-am trezit? Pe dracu! Astăzi în loc să vorbim despre bazele unei morale sănătoase în manualele şcolare se vorbeşte, parcă la mişto, despre Andreea Esca sau Tudor Popescu.  Dar să trecem peste… Mai apoi am intrat în viaţă găsind la tot pasul oameni neprincipiali sau certaţi tare de tot cu legea morală. Iar faptul că au prim planul oricărui mediu social sau de informare (televiziune, radio, ziar, blog) face ca anormalul să devină vedetă. Astăzi dacă discuţi despre principii eşti cam kinky, ciudatul satului şi rişti să suporţi un perdaf general. Ceea ce vă recomand este să vă încordaţi în cohones şi să ţineţi piept matracucilor, proştii mor pe limba lor tot din principiu :).

Ideea acestei teme a venit de la Gmx, de fapt e o leapşă ce s-a potrivit perfect în contextul retragerii mele de la Roblogfest, retragere bazată tot pe principii. Cineva, cred că Zu, s-a hotărît să „tulbure” apele. Şi a pornit valul. Leapşa s-a propagat trecînd pe la LauraMyDaysMyMind, mein blop, Surorile Marx, Andrei & Vasile & Petrică, JouJou, ‘mnealui, Gmx iar de-aici a ajuns la mine şi cine mai ştie pe unde. Nu puteam să ratez ocazia pentru că e o temă care-mi place şi pentru că e prima leapşă la care particip. Nu cred că voi găsi 10 principii, după cum ai văzut la şcoală am învăţat doar unul :), dar mă voi strădui să nu dezamăgesc.

  • Pentru că trăim vremuri tulburi ştim foarte bine că alimentaţia noastră e de proastă calitate sau artificială. Deci nu gîndi aşa cum mănînci;
  • Pot să te iert că nu ai mai venit la întîlnire dar nu pot să uit că mi-ai promis că vii;
  • Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte;
  • Ar fi mai mişto dacă ai construi mai mult decît ai demola;
  • Dacă eşti bogat să-ţi aminteşti mai des de cei săraci ca să fii nobil iar dacă eşti sărac să-i uiţi pe cei bogaţi ca să nu te dărîme invidia;
  • Schimbarea pe care vrei să o vezi trebuie să înceapă cu tine;
  • Nu vreau să o dezamăgesc pe Gmx dar dumnezeu există şi acela sînt eu pentru că mai presus de toate în mine cred. Cît timp crezi în ceva… va fi mişto!

Aş vrea să trimit leapşa mai departe, dacă Artistul sau Raluca Hritcu au citit „instrucţiunile” poate ne onorează cu părerea lor pertinentă.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

4 comentarii pentru “Despre principii”