Despre grecii antici şi lumea de azi

Se afirmă că majoritatea temelor filozofiei au fost generate de vechii greci, iar esenţialul a fost spus, încă de pe atunci. În esenţă, omul e acelaşi cu cel de-acum 2.500 de ani. Doar tehnologia e mai evoluată. Raporturile cu viaţa, soarta, divinitatea şi cu moartea au rămas aceleaşi, iar resorturile umane sunt în continuare lăcomia şi prietenia, iubirea şi trădarea, setea de putere şi de glorie, orgoliul şi vanitatea sau egoismul şi răutatea.

De ce a reprezentat Grecia antică o culme în filozofie? (ca de altfel şi-n matematică, astronomie şi alte ştiinţe teoretice) A fost o societate care a iubit înţelepciunea şi uzul raţiunii poate şi pentru că cetăţile greceşti se ţineau în şah una pe alta şi nici una n-a reuşit să domine militar pe celelalte. Asta a făcut oraşele greceşti mai puţin expansive, ceea ce le-a orientat resursele intelectuale spre interior şi spre misterele lumii. Ca să te afirmi, aveai de ales între a excela în şcoală, sport sau artă. Sub oblăduirea maeştrilor, noi şi noi valuri de învăţăcei au cutezat a-şi ridica mintea către înţelegerea lumii, fiind aclamaţi şi respectaţi de cetate.

De altfel şi sfârşitul acelei epoci de aur este relevant. Sfârşitul a fost politic. Sub presiunea canonică a doctrinei unice a creştinismului, împăraţii au decretat închiderea şcolilor. Uzul raţiunii devenise periculos! Povestea Hypatiei din Alexandria este exemplificativă şi bine redată în filmul „Agora”.

De atunci, doctrina religioasă a restricţionat, până foarte recent, manifestarea intelectuală, cantonând-o în interiorul dogmei. Eliberarea de sub umbrela religiei a fost doar parţială, pentru că din dogmă lumea a trecut direct sub imperiul capitalismului, unde încă se află şi astăzi.

Din păcate, podiumul de azi e ocupat mai degrabă de capitalişti, iar om de succes nu-nseamnă nicidecum om de litere intelectual, ci om care are o avere impresionantă. Topuri cu oamenii cei mai bogaţi vezi peste tot, dar nimeni nu face un top cu cei mai celebri filozofi ai timpurilor noastre. Eliberarea minţii omeneşti rămâne încă parţială, pentru că, deşi a scăpat de constrângeri dogmatice, a rămas în anonimat. Lumea aleargă după altceva azi, decât după idei în sine! Ideile sunt simple instrumente pentru a face bani.

Bănuiesc că-n orice epocă istorică au existat minţi sclipitoare. Doar modul de gestionare a resursei raţionale şi intelectuale a fost diferit.

{ionutsk}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

1 comentariu pentru “Despre grecii antici şi lumea de azi”