„Dacă soldaţii ar fuma…”

„Armele viitorului în războiul electronic” un articol de Sublocotenent Constantin Mireanu apărut în www.presamil.ro

„Războiul electronic presupune folosirea unei game largi de arme şi dispozitive sofisticate dotate cu diverşi detectori seismici, acustici şi magnetici – utilizaţi pentru culegerea de informaţii destinate facilitării sau, în anumite cazuri, declanşării automate de acţiuni militare contra inamicului – şi pe generatoare de microunde utilizate pentru bruiajul şi perturbarea comunicaţiilor electronice ale inamicului. Aceste arme şi dispozitive, folosite împotriva personalului, au grave efecte vătămătoare. Nu este însă de neglijat impactul pe care armele viitorului îl au asupra psihicului. Pe lîngă panică, aceste arme produc crize de epilepsie, halucinaţii, bruiajul impulsurilor nervoase etc. Avînd în vedere că viitorul ne poate pune faţă în faţă cu aceste tipuri de arme, nu ar fi lipsit de importanţă să prezentăm cîteva dintre ele.
Dispozitivele cu infrasunete constituie o tentaţie pentru producătorii de armament, din două considerente: simplitatea relativă a aparaturii care le produce şi din imposibilitatea de protecţie la acestea. În măsura în care va fi perfecţionată, aceasta va fi deopotrivă o armă antimaterie contra vehiculelor blindate şi antipersonal. Efectele ultrasunetelor asupra corpului uman sînt în legătură directă cu intensitatea lor: la 100 dB ele produc perturbaţii senzoriale minime; de la 150 dB au efecte majore asupra sistemului nervos central (ameţeli, tulburări ale vederii, pierderea echilibrului, dificultăţi respiratorii) iar la o intensitate de peste 170 dB produc apneea (oprirea respiraţiei).

Sînt eu, Lăscărică...
Sînt eu, Lăscărică…

Dispozitivele cu fulgere luminoase s-ar putea constitui în două categorii de arme: cele care produc o străfulgerare pirotehnică asociată cu o lumină foarte intensă, emisă, în regiunea vizibilă a spectrului sau în infraroşu apropiat, de reflectoare puternice şi care-şi pot găsi aplicaţii în luptele de noapte sau pentru neutralizarea artileriei antiaeriene, iar al doilea tip de arme de acest gen, aflat într-un stadiu mai avansat de dezvoltare, este conceput pentru a fi utilizat pe plan naţional pentru reprimarea unor tulburări sociale, manifestaţii de stradă etc.
Emiţînd într-o frecvenţă de 5 – 10 Hz, dispozitivele cu fulgere luminoase pot cauza o senzaţie de indispoziţie, favorizînd crize de epilepsie, iar o undă luminoasă cu durata de 0,1 secunde, direcţionată asupra retinei cu o energie de 0,05 – 0,5 J/cm2, poate provoca orbirea in circa 5 – 10 minute.
O altă armă, care se încadrează în categoria celor de viitor şi acţioneaza prin contact direct, cu un efect imediat, se numeşte Miotron cu undă de şoc. Are ca rezultat bruiajul semnalelor nervoase din cortexul motor al creierului. Persoana asupra căreia se acţionează cu această armă se simte ca şi cum ar avea milioane de ace în tot corpul.
Acţiunile armei dereglează mişcările voluntare ale muşchilor, cele involuntare nefiind afectate, astfel încît, funcţiile vitale (respiraţia, bătăile inimii etc.) sunt menţinute. Arma poate fi folosită atît pe timp de război cît şi pe timp de pace, deopotrivă de bărbaţi dar mai ales de femei pentru a se apăra de diverşi răufăcători.”

***

Dacă, în trecut, armele erau construite doar pentru luptă, atac, război, astăzi se încearcă „îmblînzirea” lor găsind utilitate pentru ele chiar şi în mîinile femeilor pentru că acestea trebuie să se apere de „răufăcători”, nu-i aşa? Aparent statele civilizate duc o campanie contra folosirii acestora dar nici un stat nu se îndură să renunţe la producerea de armament şi muniţie. Este o piesă de teatru de proastă calitate din partea tuturor statelor dar care se joacă pe bani mulţi. Doar de faţadă, interesul naţional este pus la bătaie ca argument şi ca prioritate dar, mă întreb, cîţi dintre noi ne apărăm cu arma? Animalele folosesc arme împotriva noastră? Cam pe cînd se va inventa pistolul mitralieră pentru copii? Ştiţi cîte pe ricole îi pîndesc în jurul grădiniţelor? Cu toate acestea unii simt o nevoie acută de înarmare. Am spus „unii„, nu noi. Noi sîntem docili şi mergem în războaie americane, aviz militarilor români care mor pe bani frumoşi departe de copii.

Vă recomand următorul videoclip, ascultaţi melodia celor de la Viţa de Vie şi încercaţi să vă imaginaţi într-o lume fără arme, cu linişte şi pace în voi şi lîngă voi.

[youtube vZkPVufSZKc 580 400]
Dacă soldaţii ar fuma n-ar mai bombarda şi masacra” – Viţa de Vie

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply