Cum ai petrecut de referendum?

Cum ar fi fost să-i spun bunului meu prieten că aș vrea să-i… fur femeia? Măcar odată! Bunăciunea aia cu care se etalează și care-și etalează toate… bunăciunile ei!

Noi, bărbații, gîndim altfel. Bărbăția, aparent o formă brută, se construiește pe onoare, mîndrie, luptă, dîrzenie și multă, multă răbdare. La noi nu prea merge cu vorbe-n coadă de pește, cu dureri de cap ca la ciclul menstrual sau cu fluturi în stomac. Ori e laie, ori e bălaie!

În fața noastră tronau două halbe proaspăt scoase din vitrina frigorifică și două sticle de bere aburinde. L-am rugat pe ospătar să-mi lase plăcerea de a umple singur halba. Îmi place nespus să văd cum se topește gheața de pe halbă în timp ce torn berea și-mi mai place să fac un guler de spumă cam de trei degete după care să sorb cu nesaț. Cu ochii închiși!
Cu cine votezi la referendum? – îmi strică el momentul intim. Am deschis ochii de parcă mă întorceam dintr-un vis ca acelea din care nu prea vrei să te mai trezești, l-am privit puțin încruntat și am murmurat printre dinți: De ce-mi fuți tu mie o stare profundă de bine!?

– Hai frate, chiar vreau să știu la ce echipă joci!
– Man, așa cum nu discutăm despre cîte femei ne-au trecut prin pat, că doar sîntem bărbați nu cocalari, nici despre aceste preferințe nu ar trebui să discutăm. Sînt alegeri cam la fel de intime precum sexul, capisci?
– Oke, oke, lasă gargara și treci la subiect!
– mă împinse el mai abitir spre prăpastia destăinuirilor intime.

Și mi-am dat drumul!

– În primul rînd ai greșit întrebarea: nu e „cu cine votezi la referendum?” ci „participi la referendum?”. Și asta pentru că eu consider că acest referendum este ilegitim așa cum președintele româniei este ilegitim, așa cum guvernul este ilegitim, așa cum țara este condusă printr-o formă de guvernare ilegitimă. Punct. În rîndul numărul doi eu nu vreau să se legitimeze prin mine, prin votul meu, niște scursuri ca Iliescu spre exemplu, care au adus minerii să închidă gura intelectualilor. Iată, după 20 de ani de la vestita mineriadă, avem rezultate înspăimîntătoare la BAC. De ce? Păi tocmai îți spusei: pentru că cei pe care astăzi îi legitimăm a nuștiu cîta oară ne-au umilit și terfelit intelectualii. Învățătorii, profesorii, cercetătorii etc. au preferat să se ferească pentru că în fața prostiei nu te poți face stăvilar. 

Vrei să știi ce se va întîmpla peste 20 de ani cu copiii noștri? Trebuie doar să privești atent la spectacolul trist pe care tu-l numești referendum. Eu nu merg la referendum pentru că nu există referendum. Există o mînă de politruci, două mîini de jurnaliști meschini și o mînuță mică, mică de alegători care-și zic popor. Asta e rețeta care legitimează fals o adunătură stalinistă. 

Adevărul e că mi s-a cam aprins fitilul și era să fac poc. Dar nu poți, frate, să mă întrebi la ce echipă joc atunci cînd știi foarte bine că acest joc nu are reguli, e anarhie totală. De altfel cu toții cred că ne-am cam săturat, ne-a cam ajuns la os, nu ne mai simțim bine deloc în pielea asta care se numește românia și ne tot vine a pleca de-aici. Și cu toate astea vorbim de referendum în țara lor de parcă ar fi țara noastră.

Da’ nici el nu a tăcut. Mi-a tras un perdaf frate cu decesul. Din fluviul de acuze spicuiesc cuvinte ca: iresponsabil, inconștient, laș, trădător și multe altele. În fine, eu eram unul din cei cîteva milioane (cel puțin 50% plus 1) care nu votăm pentru că ne-am săturat de ei dar din cauza mea se duce țara de rîpă…

L-am lăsat ce l-am lăsat să spumege și cînd s-a liniștit am venit cu artileria grea.

– Auzi mă, cînd ies și eu la o… înghețată cu prințesa asta cu care te vînturi tu de vo două săptămîni, că tare drăgălașă mai e?
La care el:
– Uite, vezi cum ești? Eu chiar am vorbit serios iar tu o dai în glumițe de-astea de cartier!

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

6 comentarii pentru “Cum ai petrecut de referendum?”