Creştere negativă

Cam la fel ca acum un an, toată lumea politică trâmbiţează mult-aşteptata reluare a creşterii economice. Chestia asta a ajuns să fie repetată ca o mantră, mai mult pentru auto-convingere decât întemeiată pe ceva real.

Estimarea bugetară pentru anul viitor mi se pare lipsită de fundament şi super-optimistă. De altfel, încăpăţânarea în „optimism” mi se pare că denotă un refuz de-a accepta realitatea. N-ar fi mai prudent să-ţi întemeiezi bugetul pe o scădere de 1-2% din PIB şi să ai veşti bune pe parcursul anului, decât să te bazezi pe miracol şi la sfârşit să fii nevoit să te agiţi ca s-o scoţi la capăt? Toată vorbăria despre „creştere” este demagogie pură. La sfârşit vor zice: noi am fi vrut, dar n-a fost să fie! Iar dacă vor fi necesare (din nou) sacrificii, va fi din vina crizei, a FMI-ului, a opoziţiei…

De unde creştere? Populaţia scade şi îmbătrâneşte, iar din ce în ce mai mulţi români apţi de muncă îşi caută insistent un job pe-afară. Ne auto-iluzionăm ca să ţinem în viaţă o himeră şi să ne mai furăm căciula încă un an. După asta va veni anul electoral şi, evident, nu se vor mai putea lua măsuri nepopulare. Și uite-aşa ne afundăm, încet-încet!

O prognoză de recul economic continuu pe durata a cinci ani ne-ar obliga să punem degetul pe rană şi să reformăm statul din temelii. Dar nimeni nu vrea asta şi preferăm să ne agăţăm de speranţe şi să trâmbiţăm „creşteri”, care se vor dovedi negative.

{ionutsk}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

1 comentariu pentru “Creştere negativă”