Cortul cu tensiometru

→→→ articol publicitar  ←←←

Zilele trecute a fost un fel de ziua tensiunii sănătoase sau ziua sănătăţii arteriale (glumesc şi eu!), moment în care a apărut un cort de campanie într-o zonă a oraşlui destul de circulată iar în cort cîteva cadre medicale pompau în tensiometre şi dădeau verdicte. Totul fiind gratuit. Nu facem referire la bătrînii care în drumul lor spre piaţă au uitat de cumpărături şi au format o coadă tipic românească. Unii dintre ei nici nu ştiau ce se „vinde” acolo dar, impresionaţi de coadă, au zis că nu e chip să piardă o aşa oportunitate. Trecînd peste chestiile organizatorice am tras concluzia că tensiunea arterială chiar este o problemă generală. Mulţi dintre cei care erau la coadă se plîngeau de faptul că foarte rar îi vede tensiometrul medicului de familie şi asta pentru că sînt cozi interminabile la cabinetele acestora.

După ce am văzut aceste imagini mi-a rămas în minte obiectul la care se făcea referire, tensiometru. Am făcut ceva săpături şi am aflat cu stupoare că există o multitudine de modele, care mai de care mai profesionale sau mai uşor de folosit. Colorat, electronic sau mecanic, mare sau mic, ieftin sau mai puţin ieftin, tensiometrul pare a fi un instrument care nu ar trebui să lipsească din dotarea celor care se ştiu cu probleme. Piaţa e plină de aşa ceva şi chiar nu înţeleg de ce ar trebui să ajungi la medic pentru un asemenea consult. Tensiometrul ca şi termometrul ar trebui să facă parte din ustensilele noastre medicale. Ştiu că medicul de familie nu-şi prea face timp să ajungă la domiciliul pacienţilor dar ar fi prea de tot să te viziteze doar pentru un consult al tensiunii.
Apropos de medicii de familie şi tensiunea arterială, într-un documentar despre sistemul medical canadian se făcea referire la nişte comisioane destul de frumuşele acordate de stat medicilor de familie care reuşesc să scadă tensiunea arterială a pacienţilor din circumscripţiile lor. Adică, mai pe şleau, medicul era direct interesat să ajungă la pacient, să-l întrebe de sănătate, să-i agaţe tensiometrul de-o aripă, să-i prescrie medicamente şi, nu în ultimul rînd, să monitorizeze evoluţia acestuia.

Din nefericire noi nu locuim în Canada ci în românia, încă mai avem medici dar nu avem medici de familie în adevăratul sens al titulaturii dar, peste toate astea, avem şansa să ne achiziţionăm tensiometre fără prea mari bătăi de cap.
Acestea fiind zise vă doresc sănătate maximă la familie şi copilaşi, acasă!

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply