Citește aici …

La o simplă căutare pe sfîntul Google a formulelor „Vezi aici” sau „Citește aici” se răsfiră în zeci de link-uri (adică fără număr, fără număr!) o bună parte a presei românești. Bună sau rea e a noastră și dacă nu e chiar pe gustul nostru tre’ să admitem că avem partea noastră de vină.

Nu mai vorbesc că nici cu vitejii blogări nu stăm foarte bine. Spre exeplu au citit ei într-un codex îngurgitarius blogheristic că scandalul vinde. Sau… titluri precum: „Tu cum ai face cutare?”,  „Cum se face cutare …”, „Descoperă aici …”, „Despre cutare..” și tot așa, la vale, tăt la vale, îs numai formule cîștigătoare. Cică dacă pui în titlu o întrebare te va năvăli un trafic frate cu avalanșa. Acuma… ce știu io? Îmi dau și io cu părerea de la înălțimea celor 30 de unici/zi…

Deci umila mea părere zice că un făcător (sau căcător, mă rog!) de titluri gen „Vezi aici” – „Citește aici”, are impresia (probabil justificată!) că cititorii lui sînt atît de proști și cu probleme atît de mari la mansardă încît au nevoie de un ghid special, unul care să-i ducă de mînuță către sfîntul textuleț. Pe de altă parte nici domnul autor nu se mai sinchisește de o perioadă foarte lungă de timp să scrie un articol bazat, un text în care să găsești mesaje și în fraze dar și printre ele. Preferă titlul incendiar care nu ascunde nimic, textul fad fără informație, „știruțe” scurte de umplutură, simulări de anchete și îmi lasă impresia că pînă și făcăturile sînt făcute pe genunchi. Uau! Ce să mai zic!? Or fi cititorii proști dar nici jurnaliștii nu ies din peisaj. Obediența cu care-și pleacă capetele în fața finanțatorilor lasă un gust amar și anunță un viitor sumbru al presei românești!

Probabil aceștia sînt jurnaliștii care acum vo cîțiva anișori erau aruncați de un calculator la Jurnalism, una din facultățile acelea care dă diplome fără să ceară resurse de la student. Probabil aceștia sînt jurnaliștii a căror părinți au fost fugăriți de mineri iar acum s-a moștenit de la o generație la alta o teamă de mîine, o frică de foame, un fior de Big-Brother… Probabil aceștia sînt copii ai generației „Cu cheia de gît… 

Oare înțelegem măcar acum cît rău a făcut comunismul și capitalismul lui Iliescu? Înțelegem oare cîți ani s-a lucrat la îndobitocirea noastră? Și dacă înțelegem… ce facem cu această informație? O trecem la „și altele” și continuăm să producem și să consumăm știri cu „Citește aici”? Da’ pînă cînd atîta meschinărie?

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

5 comentarii pentru “Citește aici …”