BCR, The Final Frontier

Interesant că astfel de idei îmi trec prin cap numai noaptea cînd e linişte şi îmi pot face socotelile în tihnă. Pare a fi un scenariu SF dar îmi permit să fac totuşi referire la el tocmai pentru a nu uita că într-o zi mi-a trecut prin cap aşa ceva.

Se făcea că românia a fost oarecum bulversată de introducerea cu forcepsul a unei ordonanţe de urgenţă care vine  cu dedicaţie din partea UE. Este vorba de OUG50/2010 care vine să aranjeze puţintel deranjul din balamucul bancar românesc. Ştirile despre românii nemulţumiţi de relele tratamente oferite de bănci nu mai contenesc pe televiziuni, mii de români se unesc la un semn pentru a chema în instanţă băncile, avocaţi care mai de care mai cunoscuţi (sau nu) îşi dau cu părerea şi se avîntă în procese cu iz de bani mulţi şi uşor de obţinut. Ce cer aceşti oameni? Multe pentru că multe sînt şicanele pe care băncile le-au croit pentru haina grea de debitor. Dar una din cerinţele celor care astăzi sînt gata să dea piept cu băncile în instanţă este ca dobînda să se calculeze după indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR + marja fixă aşa cum cere UE dar ce este cel mai important este ca această modificare să apară din momentul în care s-a trecut de la dobînda fixă la cea flexibilă.

Ca să fie clar pentru toată lumea luăm un credit făcut în mai 2007, în euro pentru că acesta era cel mai acesibil în perioada cînd „duduia economia”. Un an de zile dobînda a fost fixă. După un an de zile s-a trecut la dobînda flexibilă. În acest caz dobînda ar trebui să fie calculată conform formulei de mai sus dar începînd exact cu luna mai 2008. Ceea ce a făcut BCR-ul este de tot jegul, a introdus această nouă formulă de calcul dar începînd cu data la care a fost pusă ordonanţa în practică, 21 iunie 2010. În acest caz hai să vedem ce se va întîmpla: rata acelui credit primit în 2007 a fost constantă, nici măcar o criză mondială nu a speriat calculele BCR-ului, doamne fereşte să fi plătit debitorul o rată mai mică. Noul indice a fost introbăgat în aşa fel încăt rata să nu scadă chiar dacă acest indice era cotat în mai 2008 la 4.9 iar în mai 2010 la 0.9. În concluzie, în momentul în care Europa iese din problemele financiare acest indice va creşte. Probabil creşterea de la 1 la 5 nu vi se pare mare dar cred că specialiştii ne pot confirma faptul că va fi un dezastru pentru toţi cei care au credite. Nici un debitor nu-şi va mai putea achita ratele.

Aceasta este o găselniţă inventată de bancheri. Nu de bancherii din românia, aceştia sînt atît de proşti că nici vîntul nu le suflă pe la mansardă. Pot chiar să arăt cu degetul spre marea uniune europeană ce a iniţiat o lege care va face  mult rău unor cetăţeni din interiorul Uniunii, dar avînd în vedere că aceştia trăiesc într-o zonă mărginaşă a europei înţelegem tratamentul preferenţial. Mai pot să arăt cu degetul spre Banca Naţională dar ea a zis clar că nu o interesează ce şi cum fac băncile în românia. Să nu uităm de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, această instituţie care apăsată de greutatea numelui nu poate porni nici moartă din proprie iniuţiativă o acţiune împotriva băncilor care ne încalcă drepturile. Mai putem să arătăm cu degetul spre cocoţaţii de la noi, cei care au votat legea fără să o corecteze şi să o adapteze la legislaţia românească.
Deci iată cîţi vinovaţi dorm liniştiţi şi vor scăpa cu obrazul curat în timp ce sclavii vor trage tare la galere pentru a returna un credit. De parcă am fi cetăţenii acestei ţări, de parcă instituţiile ţării ar trebui să-şi protejeze cetăţenii.
Oare pare SF un scenariu în care toţi cei enumeraţi mai sus au lucrat mînă-n mînă la această mînăreală?

Mi-am permis această previziune pentru că mîine-poimîine începe noul sezon Happy Hour cu Hara paranormala şi ne zice ea într-un mare direct că anul viitor va fi un an bun pentru credite. Că doar şi preşedintele ne îndeamnă la credite. Ei, cum dracu? Viaţa e frumos!

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply