Bate vântu frunza-n dungă

Ce se întâmplă acum în legătură cu arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu îmi seamănă izbitor cu ce s-a întâmplat în Rusia după instalarea lui Vladimir Putin la Kremlin. Mă refer la ofensiva prin care statul rus s-a răfuit cu magnaţi ai petrolului, baroni mai mult sau mai puţin locali îmbogăţiţi, care păreau a fi pus mâna pe frâiele deciziilor economice şi politice ruseşti. Putin i-a săltat pe câţiva multimiliardari, alţii au plecat din ţară şi s-a stabilit „cine-i şef în acel raion”, cum zice-o vorbă de peste Prut. Şi atunci, am asistat la aceeaşi agitaţie mediatică, am auzit aceleaşi avertizări cu privire la confiscarea „democraţiei” de către un preşedinte cu porniri totalitare, deşi se simţea că şi rusul de rând aproba campania prezidenţială.

Cu doar câţiva ani înainte, în 1998, Rusia fusese la un pas de colaps financiar, datorită devalizării statului. Putin e văzut şi azi ca un soi de salvator, care a adus stabilitate Rusiei şi-a redus corupţia, chit că asta s-a suprapus foarte bine cu interesele lui şi-n lupta asta şi-au găsit sfârşitul mulţi adversari politici ai preşedintelui. De atunci, hăţurile sunt bine ţinute-n mână, politic vorbind, deşi Rusia e departe de-a fi ce-a fost odată.

Revenind pe plaiuri mioritice, acum câţiva ani am citit un studiu comparativ al anilor de preşidenţie Iliescu, Constantinescu şi Băsescu (Băse fiind în al treilea an al primului mandat la momentul efectuării studiului). Ce m-a frapat a fost indicatorul „numiri în funcţie”. Iliescu, în toate mandatele sale, chiar dacă venea după revoluţie, a numit relativ puţini oameni noi în funcţii publice. Constantinescu n-a excelat nici el la capitolul acesta. Băse, în schimb, în primele luni de mandat a schimbat din funcţie mai mulţi demnitari şi funcţionari de rang înalt decât ceilalţi doi preşedinţi anteriori la un loc. Mii de „numiri în funcţie”! Omul şi-a dat seama de importanţa acestei atribuţii prezidenţiale ca armă politică şi s-a pornit cu sârg să-şi numească oamenii lui în toate posturile importante. Exact ca Putin, în Rusia!

Normal că toate structurile statului au început să rezoneze, iar frâiele deciziilor s-au concentrat într-un singur loc. Evident, chestia asta n-a fost făcută prea publică, iar mogulii au fost, încet-încet, încolţiţi să danseze după cum cânta muzica la Cotroceni.

Unora dintre ei, spirite mai nesupuse, nu prea le-a plăcut chestia asta, iar de aici asmuţirea concertată contra lui Băse dinaintea realegerii sale. Realegere cu cântec şi cu emoţii pentru toţi cei implicaţi.

Odată reales, Băselul pare bine cocoţat în vârf şi a început să tragă mai serios de funii, sancţionând marionetele care încă n-au înţeles cine-i păpuşarul. Aici vorbim de Diaconescu şi de alţii, inclusiv, foarte recent, de SOV.

Ar părea de mirare că SOV a fost atât de imprudent încât să vorbească personal la telefon cu toţi cercetaţii penali, comunicând aproape-n clar ce avea de zis. De fapt, omul se simţea la adăpost, nesesizând că garda a schimbat comandantul. Aşa, s-a trezit luat ca din oală. Probabil seria arestărilor spectaculoase nu se va termina aici, cu atât mai mult cu cât asta dă bine şi la imaginea publică internă, şi corespunde şi aşteptărilor UE.

Exact ca-n Rusia, asta se suprapune foarte convenabil şi pe interesele preşedintelui. Iar Băse e destul de abil să pară credibil şi, cu siguranţă, să-şi şteargă toate urmele care-ar putea duce la el. La urma-urmei, toţi sunt numiţi de el în funcţie!

Concluzia: Preşedintele ARE puterea, incontestabil, şi rămâne de văzut la ce-o va folosi. Este posibil ca Băse să ştie că trebuie să-şi deschidă calea, înainte de-a purcede la o reformă profundă a statului. Este posibil ca omul Băse să simtă fiorul istoriei şi să fie bine-intenţionat (sau, cel puţin, să armonizeze interesele sale cu ale ţării).

Este posibilă şi alunecarea spre un totalitarism personal gen „Ţara sunt eu!”. Mai ales că mecanismul statului este deja bine controlat şi opoziţia este din ce în ce mai impotentă. Ultima nădejde a opoziţiei ar fi un triumf în alegeri, dar mă tem că distinşii domni se iluzionează că românii chiar vor mişca un deget pentru domniile lor.

Cu două-trei măsuri aruncate c-o lună înaintea alegerilor, Băse face ce vrea cu electoratul!

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Zero comentarii deocamdata... Hai, prinde curaj!

Leave a Reply