Aşadar şi aşadeci nu e vorba despre greci ©

Leagăn al civilizaţiei occidentale, bogată şi lungă-n istorii, cu influenţă de legendă pe trei continente.

La sud de Bulgaria, FRI a Macedoniei şi Albania, la vest de Turcia. Cu splendoare în îmbrăţişare dinspre trei mări.

EgeeIonică şi Mediterană.

Cu adiere de lauri, măslini, smochini, stejari verzi, cedri şi maquis. Peste 6000 de specii de flori stăpână. Oferind nisip de Pelopones şi orhidee sălbatice.

Ţara lui  Minos şi a aheilor. Cu zonă de impact în cultură pentru Imperiul Roman. Cu  război civil până în 1949. Plasând lovitura de stat într-un Regim al Coloneilor. Reinventându-şi democraţia în bucuria unei republici…

Şi ce face ea, Republica Elenă?

În 1973, guvernul spune NU aterizării avioanelor americane în Cipru. Păsări mari şi ascuţite ele trebuiau să susţină cerul pentru copiii lui Israel. Şase luni mai târziu jumătate din Insula Afroditei nu mai are voie să vorbească pre limba zeilor din Olimp.

Scandaluri. Mai întâi de interior. Zahopoulos, Omóloga, Cartel, Siemens, Vatopaidi, incendierile din Atena, cu veşnice tulburări în stradă, de populaţie.

Apoi în structura de rezistenţă.

Când şi-a făcut mâna cu fosta federaţie Iugoslavă, spărgând-o în mozaic catolic şi musulman, Sam, unchiul terminator, a spus clar: I’ll Be Back!

Zic unii că întoarcerea se întâmplă.

Atena trăieşte, ca toată lumea mică dealtfel, în fente de alegeri. În guverne democrizate, cu OK de la cei care au un plan…

Planul, cică ar cam rupe membrele Eladei. În nord-vest, coborând până deasupra oraşului Arta, un fel de Albanie-Mare. Din nord, atingând Larissa, o altă regiune s-ar aduna în oglindă cu FYROM sau Scopia, plantând iar ideea de Macedonie a lui Alexandru Macedon. A treia ciosvârtã ar fi Thracia.

Grecul, uşor balonat de la tzatziki, s-a muncit să răstoarne planul. A schimbat cu meniul á la rus.

Liber la conducta Burgas prin nord şi în consecinţă, militarul şi vodca lui au dreptul de a interveni dacă ţeava Burgas – Alexandroupoli – Igoumenitsa are interesele perforate pe teritoriul grec.

Înţelegem cu toţii că este până la urmă o problemă de contracepţie…

Cum să mai faci statul Thraciei, Albania Mare şi cum să mai tragi Macedonia până peste frumoasa Larissă? Nu cumva ai da cu stelele şi dungile tale peste borş, haraşo şi kalaşnikov?

August 2004. Atena se întinde cu mult peste plapumă. JO de vară. O vrie nemaiîntâlnită primeşte cu braţele deschise toată ţara.

Fără resurse minerale, fără o infrastructură economică, Grecia a fost fata cu picioarele goale pe care o bagi în aşternut doar pentru că ai un interes. Cică strategic…

I-ai dat tot ce-a vrut. Ea ţi-a vorbit de turism şi servicii. Şi ţi-a vorbit mieros. C-o să facă şi-o să dreagă. A făcut doar ciubuc şi nemuncă. Câştig uşor, popou bronzat, halkidiki. Viitorul nu interesa pe nimeni. Contează aşa de mult că n-ai infrastructura industrială adaptată condiţiilor geopolitice? Fudzi de-aiţea, fraţicule!

Speculanţii de oportunităţi şi-au arătat Marile Puteri dar nu au vrut să cedeze nimic din ceea ce înseamnă evoluţie. În primul rând tehnologică.

Grecia a devenit o ţară ocupată de turişti în care s-a instaurat şi statutat subdezvoltarea, criza locurilor de muncă şi foamea de consum nesustenabil.

Hop! cu FMI, cu Banca Mondială şi UE să salvăm ţara!

S-o salvăm dar cu banii contribuabililor, ducând la infinit suferinţa muritorului de rând şi-aşa până la gât în situaţie. Şi s-o cumpărăm pe nimic!

Mii de greci sunt azi, acum, pe străzi.

Gaze şi grenade fumigene. Bătăi parte-n parte cu poliţia şi scutierii. Război cu bucăţi de marmură. Pe Acropole, nişte cretini activişti au agăţat o cârpă roşie în comunizda mamii lor!

Zeii din Olimp s-or fi retras la Muntele Athos să discute vânzări de terenuri cu nea Gigi în chilie.

Pe bursele europene, traderii merg pe o strategie de risc şi măresc volumul tranzacţiilor.

Tomberoanele de gunoi din piaţa Syntagma ard de nerăbdare să vadă dacă şi cum va trece planul premierului Papandreou.

Norul de substanţă chimică emanat inteligent s-a amestecat bine cu fumul gros al austerităţii.

Forţele de ordine şi-au luat motociclete şi au intrat în oameni. Ei sunt poliţia-antirevoltă şi antipatică. Gazul îţi arde pielea şi doar cu asfaltul la nas mai poţi respira o înjurătură.

Molotov face de zor cocktailuri şi le vâră pe la caşchete.

Politicul nu mai are aer. Ca să respire trebuie să facă rost de 12 bătrâne repede de tot! Miliardul de euro nu mai creşte-n kelaidi sau în sosul grecesc de usturoi.

Faliment din iulie, conform BBC News.

Nişte mintoşi autohtoni au blocat portul Piraeus, pe unde trec vasele ce aprovizionează şi leagă insulele de continent. Serviciile publice au închis, la fel autobuze, trenuri, avioane şi feriboturi.

Nu cumva falimentul Greciei este începutul unui faliment muuult mai mare? Şi când Elada va părăsi zona euro? Căci o va face!

Criză valutară, probabil. Obligaţiunile de stat vor pierde din valoare, ţara intrând deflorată în incapacitate de plată.

Aur! Cumpăraţi aur, pentru că preţul lui nu se poate duce decât în sus!, ţipă deja jmecherii din piaţa Omonia.

Bă şi dacă au dreptate?

Un investitor în aur nu numai că îşi va menţine valoarea investiţiei dar va face şi profit. Pentru că aurul nu poate fi tipărit! În seifurile băncilor cantitatea de aur este o constantă la fel ca şi ritmul de furnizare al metalului preţios de către producătorii lui! Aşa că grecii cumpără în draci AUR!

Neamţul în schimb, a început din nou să retipărească mărci!

El preferă să vadă Grecia eliminată din mlaştina euro decât să-i ofere ajutor. Scapă cine poate! Dacã vrea frau Merkel s-o salveze, atunci s-o salveze din buzunarul ei!, zic peste 70% dintre germanii responsabili cu de-ale gurii în casă.

Cică dacă Greece intră-n default, Bank of England se pregăteşte şi ea pentru scenariu.

Economic, colapsul se-ntinde peste marginile prăpastiei.

Reîntoarcerea la monedele naţionale va contribui cu siguranţă măcar la alocarea mai eficientă a resurselor.

Francul elveţian creşte…

E cert că euro nu a avut nicio prevedere pentru corecţie. Defectul ei ca monedă a fost încă de la-nceput, fiindcă nu a fost susţinută printr-o trezorerie comună a statelor din zonă. Nu a existat nici un aranjament pentru ieşirea unei ţări din euro-ţarc.

Noi, românii, zicem la asta ne-veu.

Timpul lucrează al naibii împotriva politicienilor! Şi politicienii trag de timp!

Poate crearea unui buget european mai mare, da’ de unde să-l iei?, poate direcţionarea către acesta a veniturilor din tva sau măcar înfiinţarea unei instituţii europene de garanţii pentru bănci…

Palicar, grecul a întâlnit cândva un alt grec şi a făcut o civilizaţie. Când a venit şi al treilea grec erau deja destui pentru Iliada.

Acolo unde englezul este poliţist, francezul bucătar, neamţul mecanic, amantul grec şi totul este organizat ceas de către elveţieni se zice că e Paradisul.

Acolo unde englezul este bucătar, francezul mecanic, amantul elveţian şi totul este organizat de greci suntem acuma.

Şi pentru că trebuia să poarte un nume, să-i zicem UE…

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

8 comentarii pentru “Aşadar şi aşadeci nu e vorba despre greci ©”