Adîncime şi culoare

→→→ articol publicitar  ←←←

Chiar dacă utilizez tehnologia în multe activităţi de peste zi trebuie să recunosc că nu o  stăpînesc aşa cum ar trebui. Mi-am propus să aprofundez puţin acest domeniu şi dacă tot o fac am hotărît să-mi fac publice descoperirile şi părerile. Din start vă anunţ că ochiul meu puţin şpanchiu nu e chiar specialist dar cred că părerea unui consumator obişnuit (aşa ca mine, ca tine) contează mai mult decît recomandările mai mult decît plictisitoare oferite de vînzător în magazin.

Nu ştiu cîţi dintre voi au avut ocazia să intre într-un studio de televiziune sau un platou de filmare. Eu sînt fascinat de felul în care tehnologia transpune pe ecranul televizorului ceea ce înregistrează acolo, departe de televizorul meu. Ai să rămîi surprins cîte detalii din platou dispar atunci cînd ele se derulează pe televizor. Spre exemplu praful sau  zgîrieturile decorului parcă nici nu ar exista, culorile pot fi ireal de vii şi aprinse sau plictisitor de şterse şi fără suflet, personajului din imagine  îi ies în evidenţă trăsături fizice care pînă în acel moment nu le-ai remarcat iar altele dispar ca prin farmec. Iar asta este doar mîna dibace a tehnologiei. Mare minune!

Cunoscînd acestea mă întreb cît de uşor sau greu s-au adaptat producătorii de filme, emisiuni, spectacole televizate etc. la noua tehnologie, la ecranele cu imagini atît de fidele realităţii. Şi aici vreau să discutăm puţin despre LED TV, televizoarele ce se bazează pe tehnologia led. Ca mulţi alţii nici eu nu am putut să-mi imaginez ce înseamnă această tehnologie pînă nu am văzut şi am atins un aşa televizor. Ţi se schimbă radical ideea de imagine. Din momentul în care vezi imaginea acestui televizor îţi dai seama pentru prima dată că imaginea are profunzime, lucru pe care nu l-ai întîlnit pînă în acel moment, îţi garantez.

Apropo de acest lucru, mai mereu am fost contrariat de cei care au exagerat colorînd imaginea de pe televizor mai mult decît în realitate. De ce să schimonosesc un peisaj, pierzînd astfel contactul cu realitatea, cînd ideal este să văd imaginea cît mai aproape de natural sau original?

Revenind la magazinul evoMag şi  TV LED-ul la care fac referire, vă recomand să vă clătiţi ochii, măcare de curiozitate, într-un astfel de televizor. Las laoparte detalii tehnice gen diagonală, rezoluţie, senzori de toate felurile, consum inteligent de energie, şi vă propun să… priviţi. Eu aş recoamnda magazinelor care vînd aşa ceva crearea unei încăperi special dedicate testării acestor produse. Aş vrea să stau pe un fotoliu confortant şi să descopăr în tihnă fiecare pixel, fiecare tranziţie, fiecare culoare, să mă joc cu luminozitatea şi contrastul, să mă lăfăi cîteva minuţele printre cadre filmate în natură sau cîteva scene de film. Nici nu vreau să mă gîndesc ce senzaţii îţi oferă vizionarea unui film stocat pe un disc bluray…

Da, cred cu tărie că tehnologia ne-a depăşit şi rîde de noi. Dar mai cred că fiecare din noi ar trebui să se poată bucura de aşa ceva pentru că ceea ce face tehnologia astăzi se poate numi cu uşurinţă minune! Orice am avea de împărţit noi oamenii între noi nu ar trebui să ne împiedice să ne bucurăm de tehnologie, ea fiind cea care, la origini, a fost inventată pentru a ne sprijini în evoluţie.

Tu? Ce părere ai despre noutăţile în domeniu? Ne ajută sau ne împiedică? Am devenit sclavii tehnologiei ori tehnologia este o unealtă pentru noi?

{meneopol}

Dacă ţi-a plăcut acest articol mult de tot te invit să te abonezi la RSS. Dacă ţi-a plăcut acest articol mult, mult de tot atunci te invit să te înregistrezi pe site ca să devii membru în comunitatea noastră şi poate într-o zi dărîmăm guvernul, construim o autostradă sau… bem o bere!

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

2 comentarii pentru “Adîncime şi culoare”